Skogsbranden startade vid 15-tiden på torsdagen. Foto: Janne Åkesson/SwepixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skogsbranden i Huddinge fortsätter

Publicerad

En stor skogsbrand rasade på ett berg söder om Kvarnsjön i Huddinge kommun under torsdagen. Räddningstjänsten bevakade branden under natten och på fredagen har ett 20 brandmän deltagit i släckningsarbetet.

Larmet om branden kom strax efter klockan 15 på torsdagen. Räddningstjänsten beräknade till en början att släckningsarbetet skulle komma att pågå minst fram till i dag, fredag.

– Vi har just nu elva enheter och ungefär 35 personer på plats. Det är en skogsbrand som har mätts upp till 60.000 kvadratmeter, ungefär sex fotbollsplaner i storlek, sa Lars-Åke Stevelind, operativ chef vid räddningscentralen Stockholms län.

Branden bevakas under dagen

Vid 06:00 under fredagsmorgonen kunde brandförsvaret meddela att de fortfarande finns på plats för att bevaka branden.

– Branden är inte släckt och vi finns fortfarande på plats och vi kommer vara där under hela morgonen, vi kommer att skicka 20 brandmän som förmodligen kommer att vara kvar hela dagen och vi kommer att bevaka branden in till lördagsmorgonen, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef vid räddningscentralen Stockholm län.

Branden är under kontroll men blåsten och den torra marken kan påverka brandsituationen.

– Svårigheterna med branden har varit att det är långt inne i skogen, branden är otillgänglig, det är mycket berg och sten och det brinner i rötterna. Då blir det svårt att skicka in personalen utan vi jobbar på och just nu är allting under kontroll, säger Lars-Åke Stevelind.

Arbetet fortsätter i helgen

På fredagseftermiddagen meddelade brandförsvaret att de fortfarande är på plats och arbetar med branden.

– Vi håller på där för fullt, men kommer att gå ner i bemanning under natten. Min bedömningen är att vi kommer att vara här under hela dagen i morgon också. Men branden är omringad, säger operativ chef Magnus Gärtner.

Ingen bebyggelse hotad

Enligt Lars-Åke Stevelind har inte någon bebyggelse varit hotad av branden.

– Vi har tittat på kartor men inte sett några hus i närheten. Men brandröken kan vara till besvär.

Det är oklart hur branden startat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer