Foto: TT/SVT

Kraftigt sänkta straff efter dödsskjutningen i Skärholmen

Uppdaterad
Publicerad

En 21-åring och en 20-åring dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff för mord och mordförsök efter dödsskjutningen i Skärholmen i februari. I dag har hovrätten ändrat domen och sänkt fängelsestraffen rejält.

Männen dömdes i juli av Södertörns tingsrätt till fängelse i 16 år och nio månader respektive 11 år för mord och mordförsök. Domen överklagades och i dag beslutade Svea hovrätt att fria de unga männen för mord.

LÄS MER: Två anhållna efter dödsskjutning i Skärholmen

Hjälpte till med logistiken

Enligt Svea hovrätt kan det konstateras att de två männen hjälpte till med logistiken vid händelsen. De åtalade männen ska ha bestämt träff med offren på brottsplatsen och åkt dit i en bil tillsammans med de som avfyrade vapnen. En av männen har i förhör berättat att det fanns två maskerade personer på plats, en uppgift som hovrätten menar är tillräckligt trovärdig för att det ska anses vara klarlagt. Det finns bland annat sms som tyder på att de två männen väntade på ytterligare personer innan de åkte till brottsplatsen.

Hovrätten menar att männen inte kände till risken

I juli dömde tingsrätten de två männen till mord och mordförsök trots att rätten inte ansåg att de själva skjutit. Skuldfrågan har handlat om de var införstådda med att offren skulle bli skjutna. Hovrätten gör här en annan bedömning än tingsrätten och menar att ingen av de två männen haft en så pass betydelsefull roll att de ska betraktas som medgärningsmän till mord och mordförsök.

LÄS MER: Långa straff för mord på 20-åring

Det finns inte tillräcklig bevisning som säger att männen kände till risken att någon skulle bli skjuten eller att gärningsmännen hade för avsikt att döda någon. Männen döms nu till 2,5 respektive 1,8 års fängelse för medhjälp till vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.