Fler synliga poliser ska göra det tryggare för de som bor i Botkyrkaområdet. Foto: TT

Kriminell ledargestalt dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar polisens satsning mot allvarlig brottslighet i utsatta områden ge resultat. I norra Botkyrka har bland annat en ledargestalt inom kriminella kretsar dömts till tre och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott och bland beslagen finns såväl vapen som knark och pengar.

Norra Botkyrka är ett av flera områden där polisen intensifierat sina insatser den senaste tiden. Förutom att en person som bedöms som ledargestalt bland de kriminella har dömts för narkotikabrott har man även gjort flera beslag. Bland annat har sex automatkarbiner, lika många pistoler och en handgranat beslagtagits.

Polisen har även gjort beslag av cirka 2,7 kg kokain och 25 kg cannabis, och man har säkrat mer än två miljoner kronor och en villa genom beslag och så kallad kvarstad.

”Går i rätt riktning”

Polisens arbete har skett i samverkan med andra myndigheter, vilket enligt polisen har varit en av framgångsfaktorerna i arbetet. Och fler synliga poliser ska göra det tryggare för de som bor i området.

– Vi som rör oss i områdena ser att det kommer fram fler personer och pratar med oss. Det vågade de inte förr. Det visar att polisens uthålliga arbete går i rätt riktning, säger Patrik Sverin, operativ koordinator i lokalpolisområde Botkyrka.

Polisens arbete med att bekämpa de kriminella nätverken går bland annat ut på att försvåra för nya strukturer att uppstå nu när en av ledargestalterna är fängslad. Det gör man genom inrikta sig på ”viktiga kriminella i mellanledet” och se till så att så många som möjligt kan lagföras och sättas i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.