SVT:s Uppdrag granskning hittar flera exempel där brottsoffer kan tvingas möta sina förövare som trygghetsvärdar. Foto: SVT

Kriminella arbetar inom Lugna gatan

Fryshuset kontrollerade inte utdrag ur belastningsregistret när de anställde trygghetsvärdar i projektet Lugna gatan.

Att flera så kallade trygghetsvärdar tidigare begått brott har Fryshuset varit medvetna om. Det har till och med varit en del av deras strategi för att visa fram goda exempel för ungdomar att det går att förändra sitt liv och lämna brottsligheten.

Men onsdagens Uppdrag granskning i Sveriges Television visar att några av trygghetsvärdarna fortfarande är aktivt kriminella och utreds för brott samtidigt som de arbetar som trygghetsvärdar.

I fredags väcktes åtal mot nio personer, misstänkta för delaktighet i en omfattande och välorganiserad knarkhärva i Stockholm. En av dem, en man i 40-årsåldern, är just nu avstängd från sin tjänst inom Lugna gatan eftersom han är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer