Kriminologen: 15 utomstående mördade av gängen på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nationella insatser mot gängvåldet har inte lyckats.Det menar läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood.- Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har mördats de senaste tio åren, säger han i SVT Morgonstudion.

Tidigt på söndagsmorgonen sköts en 12-årig flicka till döds i Norsborg i Botkyrka.

Omständigheterna kring dådet är fortfarande oklara, men enligt uppgifter till Expressen så ska flickan ha träffats av en förlupen kula som egentligen var menad för två gängkriminella.

”Inte helt lyckats”

Enligt Ardavan Khoshnood, specialistläkare i akutsjukvård och kriminolog, har polisens nationella insatser mot gängvåldet inte lyckats med att minska det dödliga våldet.

– Operation Rimfrost har rent nationellt inte helt lyckats att få ner antalet skottlossningar, men i Malmö har den haft en fantastisk effekt, säger han i SVT Morgonstudion.

– Problemet är att det gängrelaterade våldet kunnat pågå under en längre tid utan att vi kunnat sätta hårt mot hårt. Men nu har vi fått igenom ett stort antal lagar, en ny vapenlagstiftning och hemlig dataavlyssning. Vi måste jobba med lagstiftningen, men också med ett gediget brottsförebyggande arbete, som vi inte lyckats med tidigare.

Tredje barnet

Den mördade flickan är en i raden av ett stort antal barn och utomstående vuxna som dödats under de pågående gängkrigen.

– Att tredje man ska drabbas av detta är fortfarande väldigt låg i ett land som Sverige. Däremot har det ökat: Närmare 15 personer, utan kopplingar till pågående konflikter, har mördats de senaste tio åren, säger Ardavan Khoshnood.

– Den här 12-åriga tjejen är det tredje barnet som fått sätta livet till på grund av så kallade gangsterkrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.