Jerzy Sarnecki anser att polisen bör utvärdera sina tillvägagångssätt mot de städer som fått ner antalet skjutningar. Foto: TT

”Segregation bidragande orsak till dödsskjutningar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens metoder men också segregation, det är några av förklaringarna till varför dödskjutningar och antal skottskadade är många gånger högre i Stockholm än i övriga nordiska huvudstäder. Det menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

– De här unga männen som skjuter på varandra har vuxit upp i de här områdena för 20-25 år sedan. Under hela den här perioden har utvecklingen gått åt fel håll, säger Jerzy Sarnecki.

Fattigdom, sociala problem, skolresultat och arbeslöshet har ökat medan inkomsterna har minskat, menar han.

– På kort sikt handlar det om att hitta så effektiva metoder som möjligt. Det handlar om brott och brott ska beivras av polisen. Man måste gå tillbaka och se vad som fungerar och vad som inte fungerar och utvärdera sina metoder, säger Sarnecki.

Dödsskjutningar och antal skottskadade skiljer sig markant i våra huvudstäder. I  Stockholm sköts 21 personer ihjäl under perioden januari 2013 till september 2015.  I Oslo sköts tre personer ihjäl under samma period, i Köpenham sex och i Helsingfors två. 

Stockholmpolisen är självkritisk

Polisen i Stockholm har ofta sneglat på hur man sprängde Södertäljenätverket. Där jobbade flera olika myndigheter såsom bland andra polisen, kronofogdemyndigheten och skatteverket för att spränga det kriminella nätverket som höll stan i skräck under flera år. Men polisen i Stockholm är självkritisk.

– Insatsen i Södertälje gav ju verkligen resultat i stan. Vi inom Stockholmspolisen har varit dåliga på att föra över metoden i en större bemärkelse till övriga myndighetens arbete, säger Kristian Halldin som är analytiker på regionala underrättelsetjänsten i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i storstäderna

Mer i ämnet