Foto: Bo Öhlén/SVT

Kris på NKS barnakut – hälften av sköterskorna kan säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

35 sjuksköterskor på barnakuten på Nya Karolinska sjukhuset i Solna hotar nu att säga upp sig. I ett öppet brev protesterar de mot det nya arbetstidsavtalet som kan innebära lönesänkningar med uppemot 4000 kronor i månaden.

Den 1 april började ett nytt arbetstidsavtal att gälla på NKS. I samband med det valde flera sjuksköterskor vid intensivakuten att säga upp sig.

Nu hotas sjukhuset av ytterligare uppsägningar när 35 sjuksköterskor, drygt hälften av de som jobbar på barnakuten, protesterar mot det nya avtalet i ett öppet brev.

”Vi vet att vi är värda mer än detta”

Enligt sjuksköterskorna innebär det nya avtalet att deras löner skulle sänkas samtidigt som arbetstiden förlängs.

”Vi som varje dag har människors liv i våra händer, vi som arbetar helger, nätter och julaftnar, vi som redan får mindre utdelning än vi förtjänar ska nu få ännu mindre. Och vi förväntas rätta in oss i ledet och fortsätta som om ingenting har hänt.

Men det kommer vi inte att göra. Den kunskap vi besitter kommer förmodligen att uppskattas någon annanstans. Vi vet inte vart, om eller när, men vi vet att vi är värda mer än detta.” skriver de i brevet.

Indirekt så hotar de med att säga upp sig såvida de inte får kompensation för den inkomstsänkning som det nya avtalet innebär.

I videon hör du vad finansregionråd Irene Svenonius (M) har att säga om det öppna brevet.

Här är det öppna brevet

Öppet brev till politiker inom Stockholms Läns Landsting och sjukhusledningen på Nya Karolinska i Solna.

Vi arbetar som sjuksköterskor på barnakuten på nya Karolinska sjukhuset i Solna, Stockholms största barnakutmottagning dit de svårast sjuka barnen kommer dygnet runt, 365 dagar om året. Vi träffar varje dag barn och familjer i deras kanske svåraste stunder i livet.

Vi går varje dag till jobbet vi älskar utan att ha en aning om hur dagen kommer att se ut. Kommer väntrummet vara överfullt av sjuka barn? Kommer vi hinna se det krampande barnet som snällt väntar i en kö av 30 barn innan det ens får träffa en sjuksköterska? Kommer vi få skäll av frustrerade föräldrar som undrar när läkaren egentligen tänker träffa dem på grund av orimliga väntetider? Kommer vi hinna ge det cancersjuka barnet med feber antibiotika i tid? Kommer vi få prioritera bort att ge ett uttorkat barn dropp, för att någon som är ännu sjukare behöver vår hjälp mer? Kommer vi, efter ett extrapass som innebär 13 timmar arbete i sträck, kunna prioritera rätt?

Den 1 april började vi jobba enligt ett nytt avtal som vårdförbundet förhandlat fram åt oss. För många av oss kommer detta innebära mindre pengar i plånboken när lönen kommer varje månad. Vi som varje dag har människors liv i våra händer, vi som arbetar helger, nätter och julaftnar, vi som redan får mindre utdelning än vi förtjänar ska nu få ännu mindre. Och vi förväntas rätta in oss i ledet och fortsätta som om ingenting har hänt.

Men det kommer vi inte att göra. Den kunskap vi besitter kommer förmodligen att uppskattas någon annanstans. Vi vet inte vart, om eller när, men vi vet att vi är värda mer än detta. Vi älskar vårt jobb, men det är inte värt vad som helst. Varje dag räddar vi liv, vi är väldigt bra på det vi gör och vilket sjukhus, vilken avdelning eller mottagning som helst skulle vilja ha oss. Vi skulle kunna välja och vraka. Men hur skulle det gå för en akutmottagning utan sjuksköterskor?

Vi sjuksköterskor har varit tillgängliga för möten med ledningen där förhoppningen varit att vi skulle kunna komma överens om en lösning, samt gett ledningen på sjukhuset flera olika förslag på hur vi skulle kunna kompenseras för den minskade inkomsten, men alla förslag har besvarats med ett nej. Vi har pratat med politiker, som anser att lösningen för vårt problem är att ersätta oss med bemanningssjuksköterskor. Sjuksköterskor som kanske aldrig har träffat ett sjukt barn. Sjuksköterskor som kommer träffa DITT barn när det kommer till akutmottagningen.

Vi skickar nu därför detta öppna brev till er för att visa att vi inte kommer bemöta detta med tystnad. Vår kompetens behövs för Stockholms sjuka barn, vår framtid.

För rättvis tolkning av ovanstående: som en del i det nya avtalet får vi för vissa obekväma arbetstider en viss arbetstidsförkortning som kompensation. Tanken med detta är bra då många inom vårt yrke blir utbrända i unga år. Vi anser dock inte att vi ska behöva ta extrapass för att inte drabbas ekonomiskt. Anledningen till den minskade inkomsten är att det OB-tillägg vi får för att arbeta obekväma arbetstider nu har minskat. Utöver detta kommer vi för att få ta del av fördelarna med det nya avtalet, alltså arbetstidsförkortningen, behöva jobba fler nätter och helger. Först när man kommer upp i ett visst antal nätter eller helger blir veckoarbetstiden kortare. De som av olika anledningar inte har möjlighet att arbeta mycket natt kommer därmed få mindre lön samtidigt som de inte får ta del av arbetstidsförkortningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.