Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter den dödande explosionen – krisberedskap i biblioteket i dag

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens händelse där en 63-årig man avled efter att han plockat upp ett föremål som exploderade i hans händer har Huddinge kommun idag krisberedskap i biblioteket i Vårby från 9-12.

Personal från Huddinge kommun kommer att finnas på plats tillsammans med polisen för de boende som vill prata om gårdagens händelse.

Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, säger till SVT att polisen fortfarande väntar på svar från den tekniska analysen och att de just nu jobbar med att sammanställa förhör.

Misstänkt handgranat

Polisen misstänker att det var en handgranat som exploderade och dödade mannen och skadade en kvinna i 45-årsåldern utanför tunnelbanestationen i Vårby gård i Huddinge. Händelsen rubriceras som mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen kommer nu att hålla fler förhör med den skadade kvinnan.

– Man höll ett kort förhör i samband med händelsen, nu när man fått in mer material kan man ställa mer relevanta frågor om tid och plats och händelseförlopp, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Teknisk undersökning

– När det gäller resultat av den tekniska undersökningen får vi nog vänta tills i morgon eller övermorgon, säger han.

TT: Har misstanken om att det var en handgranat stärkts?

– Det är ju det den tekniska undersökningen ska fastslå – är det en granat eller inte? Vi har jobbat efter den hypotesen, men vi vet inte säkert.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för dådet.

2017 (fram till 2/12) beslagtog polisen totalt 43 handgranater – 21 av dessa var detonerade. Allra flest, 23 stycken, fanns i Stockholmsregionen.

2016 beslagtog polisen 55 handgranater, varav 35 var detonerade. Även då var de flest i Stockholmsregionen med 22 stycken. I region Syd beslagtogs 15 handgranater.

2015 beslagtogs 45 handgranater, 10 var detonerade. Det året hittades flest i region Syd, 26 stycken.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet