Att installera en kamera är billigare än de dynamiska farthinder. Foto: SVT

Kritik mot nya farthinder – ”Tror mer på kameraövervakning”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionens syn på de dynamiska farthindren som kommer på prov i Stockholm under 2018 är hård. Kameraövervakning är mer kostnadseffektivt säger oppositionen och menar att majoriteten gör för lite för att få trafikverket att svänga i frågan.

Det finns en enighet bland partierna i trafiknämnden att kameraövervakning skulle vara ett tämligen billigt sätt att få ner hastigheten i trafiken. Men trafikverket har sagt nej till att sätta upp flera kameror.

– Jag har inte fått något bra argument för detta. Det som framförts är att det är av ekonomiska skäl, att man inte har tid att övervaka kamerorna. Men jag tycker inte det är ett korrekt argument, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP)

Han fortsätter:

– Det är en billig åtgärd för att få folk att hålla hastigheten.

Kostnaden halveras

Kostnaden för de dynamiska farthindren ligger mellan 1 – 1,5 miljoner och 40 000 kronor om året i underhåll. Att installera en kamera är hälften av den kostnaden. Och fördelarna med kameror är fler, menar oppositionen.

– Det är en lägre investeringskostnad och har en kraftigt avskräckande effekt, säger Cecilia Brinck (M)

Kraftlöst agerande 

Trots att det finns en gemensam syn på att kameraövervakning kan var ett bra sätt att få ner hastigheten och öka trafiksäkerheten har trafikverket sagt nej. Men det duger inte menar oppositionen.

– Med sina partikamrater i regeringsställning så borde majoriteten kunna utöva betydligt mera inflytande än vad de gör idag, säger oppositionsborgarråd Cecilia Brinck (M).

Även Liberalernas gruppledare i trafiknämnden Patrik Silverudd menar att det är ett kraftlöst agerande.

– Man är för vek för att hitta lösning på hastighetsproblemen som finns i den här stan, säger Patrik Silverudd (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.