Adakta stöd & omsorg AB tvingas betala tillbaka 2,2 miljoner i arbetsgivaravgifter. Foto: TT

Kritiserat företag gjorde 42 miljoner i vinst på ensamkommande

Publicerad

I en rad publiceringar har SVT Nyheter Stockholm granskat de som tog betalt och de som betalade när 35 000 ensamkommande kom till Sverige hösten 2015.

Adakta stöd & omsorg AB, som tidigare hette Abroso stöd & omsorg AB, var 2015 det företag som fakturerade Stockholms stad elfte mest för att förmedla boende till ensamkommande. Sammanlagt under 2015 och 2016 landade fakturorna på drygt 26 miljoner kronor.

Miljonvinster på ensamkommande

Under samma tid anlitades Adakta stöd & omsorg AB även av fler kommuner vilket ledde till en total omsättning på över 105 miljoner och en vinst på 42 miljoner under 2015 och 2016. Det innebär en vinst på 40 procent.

Tvingas betala 2,2 miljoner

Företaget får nu allvarlig kritik från Skatteverket. Myndigheten anser att de ersättningar som Adakta stöd & omsorg AB betalat ut till familjehemmen har varit omotiverat höga och att det har förekommit svarta löner.

Skatteverket hävdar att pengarna i själva verket var lön till anställda, att Adakta stöd & omsorg AB medvetet inte betalat arbetsgivaravgifter och familjehemmen undkommit löneskatt. Adakta stöd & omsorg AB menar att utbetalningar har gjorts för att täcka omkostnader som familjehemmen haft.

Trots det har bolaget betalat in 2,2 miljoner kronor till Skatteverket i arbetsgivaravgifter efter beslut i förvaltningsrätten. Men ärendet är fortfarande inte helt avgjort och kommer att tas upp i förvaltningsrätten på nytt nästa år.

Adakta stöd & omsorg AB vill inte ställa upp på en intervju men kommenterar via mejl och nekar till anklagelserna.

Delägare Rebecca Rahnster Garcia skriver bland annat att ”Den tvist bolaget har med Skatteverket rör nivån på kostnadsersättningar. Arvoden eller lönerna var fasta och det var alltså inte fråga om någon förtäckt lön.”

”Olyckligt att företag skor sig på skattepengar”

I det kaos som uppstod när över 5 000 ensamkommande kom Stockholm hösten 2015 frångick staden principen att bara använda sig av de företag man hade upphandlade avtal med. Stadsdelsförvaltningarna tilläts då att själva skriva avtal med företag som inte hade upphandlats av Stockholms stad, som till exempel Adakta stöd & omsorg AB.

– I det här fallet var det så pressat läge att stadsdelsförvaltningarna kände sig tvingade att göra direktinköp med företagen, säger Eva-Lotta Elmér, enhetschef på socialförvaltningen i Stockholms stad. 

Finns det inte risk att man skickar ungdomar till oseriösa företag?

– Såklart, det finns en risk men jag kan inte uttala mig om stadsdelsförvaltningarnas bedömningar då jag är fel person för det, säger Eva-Lotta Elmér och fortsätter:

– Det är jätteolyckligt att leverantörer skor sig på offentliga medel. Det är viktigt att sådant här kommer fram så vi kan vässa kontroller både när vi ingår avtal och löpande, säger Elmér.

I dagsläget har Stockholms stad inget avtal med Adakta stöd & omsorg AB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonvinster på ensamkommande

Mer i ämnet