Polisen jagar skuldsatta gängkriminella – vid krogen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gör tillsammans med kronofogden en riktad offensiv insats för att beslagta egendom av tungt kriminella personer vid Stockholms krogkvarter. Tolv personer fastnade i helgens razzia på Stureplan och Södermalm och exklusiva klockor, bilar och kontanter utmättes. I SVT:s Morgonstudion förklarade kriminalkrönikören Fredrik Sjöhult och kriminologen Sven Granath hur effektiv metoden kan vara.

Under helgen stoppades ett antal bilar i Stockholms festkvarter i en riktad insats av polisen tillsammans med kronofogden. Syftet var att hitta gängkriminella med skulder hos kronofogden.

– Det är en ganska smart taktik. Man vet att gängmedlemmarna söker sig dit, de tycker att det är ett bra ställe att visa upp sig på och då har de med sig statusprylar. Kronofogden kan då plocka av dem prylarna, säger Fredrik Sjöhult, kriminalkrönikör hos Expressen, i Morgonstudion.

Pengar till brottsoffer

Dessa personer kan ha stora skulder på upp mot hundratusen efter att de blivit dömda till skadestånd i olika brottmål, berättar kriminologen Sven Granath. Tanken är att de lyxartiklarna ska kunna utmätas och att pengarna ska kunna gå till brottsoffer och till att betala de kriminellas skulder.

– Nu är det ett antal västar, lyxjackor, magväskor och så vidare som ska säljas av kronofogden. Det kommer vara offentliga auktioner sedan får man se vad de drar in. Men det togs även tiotusentals kronor i kontanter, det kan också gå till att betala av de här skadestånden, säger Sjöhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.