Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångar polisens kroppskamera mannens mordförsök. Foto: Polisen

Kroppskamera fångade mordförsök i Stockholm – blev avgörande bevis

Publicerad

En man i Stockholm döms till åtta års fängelse och utvisning för mordförsök på sin fru. Den brutala misshandeln fångades på polisens kroppskameror, vilket blev en av de avgörande bevisen för att mannen kunde fällas.

Det var i augusti som mannen bröt sig in i kvinnans lägenhet där även parets gemensamma barn befann sig. Han gick till attack och tog stryptag på kvinnan, samtidigt som hon lyckades ringa 112.

När poliser stormade lägenheten så pågick misshandeln fortfarande.

– Filmen från kroppskameran hade avgörande betydelse för att jag i åtalet rubricerade gärningarna som försök till mord och grovt barnfridsbrott, säger åklagaren Carolina Frohm.

Mannen döms för både mordförsök, misshandel och grovt barnfridsbrott eftersom den minderåriga dottern bevittnade dådet.

Polisens kroppskameror infördes för ett år sedan

I slutet av förra året införde polisen kroppsburna kameror för att förbättra bevisläget och arbetsmiljön för personal i yttre tjänst. Tidigare pilotprojekt har, enligt myndigheten, visat sig minska risken för hot eller trakasserier. Kamerorna har också hjälpt till att bedöma komplexa brott.

Omkring 6 000 poliser har tillgång till kroppsburen kamera i dagsläget. När den används aktivt så hörs en ljudsignal och en röd lampa tänds.

Kvinnojourer: ”Finns bevisproblem”

Jenny Westerstrand, ordförande på Riksorganisationen för kvinnojourer, tror att polisens kroppskameror kan få störst betydelse vid pågående händelser, våld i nära relationer och sexköp.

– Det är klart att det finns bevisproblem. Det har till exempel visat sig att brottet grov kvinnofridskränkning används allt mer sällan just för att man avvisar den bevisning som ges.

Men hon understryker också att kameraupptagningen kan vara integritetskränkande.

– Att bli filmad i utsattheten som brottsoffer är inte utan problem. Det kan ju också göra att man till slut inte vågar ringa polisen i värsta fall.

VÅld i hemmet – HÄR FINNS HJÄLP

Den som är utsatt för våld kan ta kontakt med exempelvis:

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, dygnet runt

Unizonjourer.se eller Roks.se, här finns kontakt till jourer runt om i hela landet. Chatta, ring eller besök.

Socialtjänsten i din kommun.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser.

Den som utsätter andra för våld kan ta kontakt med:

Välj att sluta på 020-555 666.

Rikskriscentrum, en riksorganisation för mansmottagningar.

Killfrågor, där man kan chatta helt anonymt med någon som lyssnar och stöttar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.