Se när det stora kryssningsfartyget hyllas med vattensaluter. Foto: Margareta Benson/SVT

Kryssningssäsongen är här – men passagerarna stannar ombord

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen anlände det gigantiska kryssningsfartyget Mein schiff I till Stockholm. Det är årets första fartyg och starten på kryssningssäsongen, men inga passagerare kommer vimla iland för shopping och sightseeing. De får stanna ombord.

En vanlig sommar, innan pandemin slog till, anlöpte cirka 290 kryssningsfartyg Stockholms hamnar. Förra året var det bara cirka 30. I år väntas, i bästa fall, 60-70 stycken.

De flesta kryssningarna, åtminstone i början av sommaren, kommer att vara så kallade blue cruises. Det betyder att passagerarna inte går iland utan stannar ombord hela tiden. Senare under sommaren kan det komma att övergå till att resenärerna får gå iland för att följa med på organiserade utflykter, men inte röra sig fritt.

Restriktionerna är det rederierna själva som står för, till stor del för att passagerare som går iland i många fall måste sitta i karantän när de kommer hem, beroende på vilket land de kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.