KS ledning får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den ohållbara situationen på Karolinska sjukhuset som i förrgår tvingades ställa in alla planerade operationer på grund av sjuksköterskebrist upprör sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Hon ger sjukhusledningen svidande kritik och kräver en åtgärdsplan för hur alla vårdplatser ska kunna bemannas.

– Jag är väldigt frustrerad över att Karolinska inte lyckas bemanna alla de vårdplatser som behövs för att kunna avlasta akutmottagningarna så att personalen där kan ha en rimlig arbetsbelastning. Det är en jättetuff situation. Karolinska ska komma med en åtgärdsplan, och jag förväntar mig att de visar hur de ska kunna rekrytera medarbetare för att bemanna upp alla de vårdplatser som vi har, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) i ABC:s studio.

ABC: Blir det några mer pengar från landstinget?

-Ja, vi skjuter till pengar. Vi har gjort det tidigare och det kommer också 150 miljoner kronor extra när de bemannar upp platserna.

”Vi har en diskussion om lönebilden”

Såhär säger Karolinska universitetssjukhuset om kritiken från Filippa Reinfeldt.

ABC: Ni totalsågas av den politiska ledningen i dag. Vad säger du om det?

– Ja sågning, jag vet inte det. Jag kan bara se att vi har en diskussion kring just lönebilden. Och här har vi återigen en begränsad ekonomi som vi har att förhålla oss till.  Det säger personaldirektör Lena Freijd.

ABC: Men enligt politikerna är det inte brist på pengar utan brist på styrning och att Karolinska inte kan leverera?

– Jag kan bara se till vad gäller bristen på sjuksköterskor. Det här är ju ett problem som vi delar med andra sjukhus också.

ABC: De hävdar att Karolinska inte levererar enligt avtal?

– Det är många frågor som det är svårt att svara på rakt av.

ABC: Och så kräver man att ni ska öppna alla vårdplatser. Hur ska ni klara det?

– Återigen. Det har vi läst i artiklar i tidningen. Och den duskussionen ska vi föra med våra ägare, så klart.

ABC: Ett problem är att nyutexaminerade sjuksköterskor tycker att är ingångslönen är för låg, och söker därför inte jobben på Karolinska?

– Man måste se det här med ingångslöner i ett längre perspektiv. När vi ser på lönepolitik måste vi se på både de som är nyanställda och de som arbetet en längre tid.

ABC: Det låter som det här tar tid. Hur ska ni göra för att lösa den akuta situationen?

– Det man gör är att se över vad vi eventuellt kan senarelägga. Man ser över hur man arbetar inom verksamheterna.

ABC: Det låter som det tar tid?

– Ja, det tar lite tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet