I september 2016 höjdes priset för boendeparkering i Stockholm. Foto: TT

KTH-forskare: ”Avskaffa boendeparkering”

Uppdaterad
Publicerad

Inför marknadsprissättning av all parkering och avskaffa boendeparkering på gator och allmänna platser. Det vill en forskare på KTH och en arkitekt se i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

Förra året höjdes priset för boendeparkering i Stockholms innerstad från 900 kronor per månad till 1.100 kronor per månad. Samtidigt fick områden i Stockholm där man tidigare parkerat gratis en införd månadskostnad för att ställa sin bil på gatan.

På Svenska Dagbladets debattsida går nu arkitekten Sara C Widås Johansson och stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle ut och kräver att boendeparkering som fenomen slopas och att man inför marknadsmässiga priser på parkeringsplatser.

Få garageplatser hindrar utvecklingen

I sin debattartikel menar de att konkurrensen är hård om ytor i Sveriges större städer. I Stockholm skulle staden kunna få in ökade intäkter på 45 miljarder för marken som idag används till boendeparkering. Något som debattörerna jämför med vad det kostar att bygga 40 kilometer tunnelbana med 20 nya stationer.

När priserna för boendeparkering i Stockholms stad ändrades uttalade sig trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Han sa då att höjningen var ett led i att få bort stillastående bilar från gatorna och in i garage. Samtidigt medgav han att det i Stockholm inte finns tillräckligt med garageplatser för att fylla behovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.