Hör professor Cecilia Williams om vad som skulle kunna ligga bakom de ökade halterna av coronavirus i Stockholms avloppsvatten. Foto: SVT

KTH-professorn om de höga virushalterna i avloppet: Vi trodde vi mätt fel

Uppdaterad
Publicerad

Mätningar av halterna coronavirus i avloppsvattnet i Stockholm gav rekordhöga nivåer vecka 7, på vissa platser sju gånger så höga som veckan innan.

– Vi har mätt under ett år och har inte sett de här nivåerna tidigare. Så vår första tanke vara att ”någonting måste vara helt fel, det kan inte vara såhär högt”. Men vi har mätt allting tre gånger och har inte hittat några fel, säger Cecilia Williams, professor i bioteknologi på KTH.

Mätningarna av virushalterna i avloppet sker på sex platser i Stockholm, och under vecka 7 såg man en stor ökning på tre av platserna. De preliminära siffrorna för vecka 8 visar på fortsatt ökade nivåer, men de siffrorna är lite mer svåranalyserade.

– Vi hade lite extra problem den veckan för det var så mycket smältvatten. Det är väldigt många parametrar som påverkar avloppsvattnet, så det är en ganska osäker metod men ändå ett intressant sätt att mäta, säger Cecilia Williams.

Skulle de höga halterna av viruset i avloppsvattnet kunna hänga samman med en ökad vaccinering?

– Vi mäter på en annan gen än de som man får via vaccinet, så det borde inte ge något resultat i mätningarna. Möjligtvis om några av dem som vaccinerats haft covid-19 i kroppen och att vaccinet gjort att de utsöndrat mer virus. Men det vet vi inte. Vi kan inte säga vad den här ökningen beror på, säger Cecilia Williams.

Vänstra y-axeln visar mängden SARS-CoV-2 i avloppsvattnet. Högra y-axeln speglar antalet positivt testade fall för den gula linjen. På x-axeln syns veckonummer. Vecka 7 är högsta uppmätta värdet hittills av viruset, 1,2E+20 partiklar. Avloppsvattnet hämtas från tre upptagningsområden; Käppala, Henriksdal och Bromma. Antalet positivt testade fall är hämtade i statistik från Folkhälsomyndigheten. Foto: Zeynep Cetecioglu Gurol, KTH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.