Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungliga tekniska högskolan stänger sin verksamhet både i Kista och Södertälje. Hör projektchefen för Fokus Järva: ”Ett tråkigt beslut” Foto: Jessica Gow/TT, Leonora Toplica/SVT

Beslutet: KTH flyttar från Kista

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Kungliga Tekniska Högskolan kommer att flytta från lokalerna i Kista och Södertälje. Beslutet kommer efter ett pressat ekonomisk läge – och trots högljudda protester.

Inför beskedet om flytten har en rad aktörer kraftsamlat för att påverka beslutet för att ha kvar KTH i Kista.

Flera unga studenter som SVT har pratat med har uttryckt oro över flytten.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Som student tycker jag att det är jättetråkigt att inte kunna plugga i lokalerna. Det känns som ännu en grej som försvinner i Järva, säger en av studenterna.

– Det kommer bli tufft att behöva ta sig in till city, säger en annan student.

I ett nyhetsmeddelande på KTH:s intranät skriver man att man koncentrerar KTH från fem campus till tre för att ”stärka såväl forskning som utbildning och samverkan” och rektor Anders Söderholm menar att detta är ”en absolut förutsättning och nödvändigt för en fortsatt stark utveckling för KTH”.

Biträdande finansborgarråd Anders Österberg har uttryckt att KTH:s verksamhet i Kista har stor betydelse för Stockholm och Järva. Flera aktörer inom industrin har uttalat sig om vikten av placeringen i just Kista för forskningen och för diversifierad rekrytering.

Flytten

Även KTH Södertälje flyttas till KTH Campus inne i stan och till Campus Flemingsberg. I Kista flyttas allt förutom Electrumlaboratoriet till KTH Campus på Valhallavägen.

En del av kritiken mot flytten har varit att det inte finns plats på Valhallavägen och att det redan är brist på självstudieplatser på campuset. Något Studentkåren ville se en lösning på innan ett beslut fattades.

– Det kommer att framgå av de mer detaljerade planerna, men redan i dag har vi omkring knappt 3000 kvadratmeter yta på KTH Campus som väntar på att användas, skriver Anders Söderholm.

”Kommer ta flera år”

Målet är att omlokaliseringen ska vara genomförd senast 2027.

– I början av nästa år ska vi ha projekt och tidplaner klara för de olika flyttarna som beskriver hur det ska gå till mer i detalj. Men förändringen som helhet kommer ta flera år, skriver Anders Söderholm.

Angående att lämna närheten till industrin i Kista menar Söderholm att arbetet med företagen kommer att fortgå med ”mer uthålliga modeller”.

Artikeln uppdateras löpande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Mark Smith, bland andra, resonera om konsekvenserna av en flytt, inslag från 18 oktober 2023. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

KTH campus i Kista

KTH har funnits i Kista sedan 1987.

Under förra läsåret, 22/23, läste 1750 unika individer minst en kurs vid KTH i Kista. Dessa studenters registreringar motsvarade ca 830 helårsstuderande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet