Vid årskiftet stänger Kulturhuset för renovering. Foto: TT arkivbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart stänger Kulturhuset

Publicerad

Snart är det dags för Kulturhuset att stänga igen portarna. Det stora glashuset ska renoveras och verksamheten flyttas ut till flera ställen i staden men innan dess bjuder huset på flyttfest.

Vid årsskiftet stänger Kulturhuset Stadsteatern på Sergels torg för renovering och flyttar ut sin verksamhet till 15 olika platser i staden bland annat Årsta torg, Skärholmen och Vällingby. 

– I Vällingby kommer vi att utöka verksamheten och Kretsteatern blir ett nav för teater och scenkonst i förorten, säger Sture Carlsson, vd Kulturhuset Stadsteatern.

Kulturhuset kommer att genomgå en omfattande renovering med bland annat sanering av asbest och stambyte.

– Drygt 900 miljoner kronor kostar renoveringen. Det kommer också att bli ett nytt besökscentrum och en bättre entré, säger Sture Carlsson.

Flyttfest

Men innan dess, den 1 december, bjuder Kulturhuset på flyttfest med bland annat barndans, teatersminkning och flera teaterföreställningar.

Under kvällen bjuds också på flera dansgolv med rytmer från alla delar av världen men även ett dansgolv för den som vill njuta av egen musik i trådlösa hörlurar.

– Det känns bra. Vi har förberett oss länge och det blir en slags punkt. På dagen blir det evenemang för familjer och kvällen för vuxna. Vi räknar med att uppemot 10 000 personer kan besöka oss under hela evenemanget, säger Sture Carlsson.

Riksdagen flyttade in 1971

1971 flyttade riksdagen i Kulturhusets västra del när Riksdagshuset skulle renoveras. Foto: TT arkivbild

Kulturhuset invigdes i oktober 1974, sedan dess har det inte gjorts några nämnvärda renoveringar. Den stora betongbyggnaden med ett stort glasparti riktat mot Sergels torg ritades av arkitekten Peter Celsing.

Tanken var att huset skulle bli en institutionsbyggnad med ”gatans stämning och verkstadens möjligheter”.

År 1971 invigdes husets västra del och riksdagen flyttade in under de år som riksdagshuset renoverades.

I oktober 2020 öppnar Kulturhuset på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer