Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susaanah och Munisa går i tvåan. Båda uppskattar konserterna men reagerar helt olika på musik. ”Jag tyckte det var mer än fantastiskt.” Foto: Paulina Monzón/SVT

Kunglig musik för elever i Tensta: ”Borde vara rättighet”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett musikaliskt utbyte mellan elever i Tensta och studenter på Kungliga Musikhögskolan. Barnen ska få möta all typ av musik, och studenterna möta en annan typ av publik än de är vana vid.

– Det är superviktigt att de kommer hit, säger William Coleman, musiklärare på Enbacksskolan.

Sedan i höstas har ett samarbete mellan Kungliga Musikhögskolan, KMH, och Enbacksskolan i Tensta pågått, och i veckan spelades den sista och sjätte konserten för det här läsåret. Förhoppningen är att samarbetet ska fortsätta.

– För barnen blir ju det här en addering till musiklektionerna. Alla barn får inte se en livekonsert, och det tycker jag borde vara en rättighet, säger William Coleman, musiklärare på Enbacksskolan.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Folkmusiker på plats

Den här gången var det folkmusiklinjerna som var på plats, men tidigare har det varit både jazz och klassisk musik. Eleverna som får gå på konserterna går förskoleklass till och med fyran.

– Det är för att det är de som tycker det är roligast helt enkelt, berättar William Coleman.

Skräddarsydda konserter

Studenterna på KMH har måndagskonserter som musikläraren William Coleman besöker. Han skräddarsyr sedan ett program av innehållet som ska passa barnen.

– Till exempel om det är en lugn låt kanske man kan berätta en saga till eller om det är en intensiv låt kan man ha dans till.

Utbytet gynnar även musikstudenterna. De utmanas med en annorlunda publik som kräver mer för att fångas och lär sig anpassa sina musikprogram.

Hör erfarenheterna från både elever och studenter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet