Det råder delade meningar bland riksdagspartierna om Sverige ska införa jämlikhetsdata. Foto: SVT Grafik

Så tycker riksdagspartierna om jämlikhetsdata

Publicerad

Flera röster från EU och FN har kritiserat Sverige för avsaknaden av jämlikhetsdata, en metod för företag och organisationer att få in fler parametrar när man kartlägger exempelvis en grupp. Det är ett sätt att mäta strukturella skillnader och ett verktyg för att kunna arbeta antidiskriminerande.

SVT Nyheter Stockholm har frågat hur riksdagspartierna ser på att införa jämlikhetsdata i Sverige. Här är deras svar.

Sverigdemokraterna

”Vi är emot att Sverige ska samla in jämlikhetsdata baserat på exempelvis hudfärg.

Fokus på jämlikhetsdata baserat på kön, etnicitet, sexuell läggning och andra faktorer kan bidra till en fragmentering av samhället genom att betona gruppidentiteter snarare än individens behov om omständigheter”.

Miljöpartiet

”Vi anser att Sverige bör ta till sig av kritiken från FN och EU. Avsaknaden av uppdelad statistik bromsar in det svenska arbetet mot rasism och för ökad jämlikhet.

Med större synlighet i statistiken skulle kunskapen öka och det skulle bli lättare att identifiera nödvändiga åtgärder för att motverka rasism och diskriminering”.

Moderaterna

”Vi tror inte att det är en bra idé. Människor ska bedömas lika oaktat hudfärg. Att börja skapa databaser där man delar upp människor efter hudfärg stjälper, inte hjälper, i färdvägen mot att nå målsättningen om att ingen ska diskrimineras.

Statistik är behjälpligt för den som vill göra någonting åt och bryta strukturer. Men vi tror inte att den här typen av data är rätt väg att gå”.

Liberalerna

”Sverige bör fortsätta ha en restriktiv syn på statistik och datainsamling med koppling till etnicitet. Vi anser att frågan kräver en djupare analys, men är i princip kritiska till förslaget.

Att staten ska dela in människor i kategorier som de fötts in i och inte har möjlighet att påverka är stigmatiserande, oavsett om intentionen bakom är välvillig”.

Vänsterpartiet

”Vi vill att Sverige ska införa jämlikhetsdata. Vi har föreslagit i riksdagen vid flera tillfällen under flera år.

Vi menar att det skulle hjälpa arbetet mot diskriminering i Sverige och att Sverige borde lyssna på den kritik som kommit från EU och FN”.

Kristdemokraterna

”Vi är mycket emot. Att registrera människor utifrån parametrar som ursprung eller hudfärg öppnar upp för en farlig utveckling”.

Centerpartiet

”Sverige har en väl utbyggd modell för statistikinhämtning, som balanserar samhällsintressen mot den enskildes rätt till integritet.

Vi anser att gällande regelverk, med utgångspunkt i GDPR, i allt väsentligt uppfyller den balansen”.

Socialdemokraterna

”Det kan finnas fördelar med mer precis jämlikhetsdata, men också risker att föra in uppgifter om etnicitet m.m.

Traditionellt har den svenska statistiken undvikit att definiera exempelvis etnicitet eller hudfärg, utan bara registrerat nationell bakgrund. Vi har inte några förslag om att ändra den ordningen”.

JÄMLIKHETSDATA

Jämlikhetsdata innebär insamling av statistik för att kartlägga och förstå ojämlikheter mellan grupper i samhället. Syftet är att möjliggöra riktade åtgärder för att motverka diskriminering och främja inkludering, rättvisa och jämlikhet.

Källa: Svenska FN-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet