Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Elin” berätta om sitt tidigare kokainmissbruk i klippet. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Kvinnorna om sitt missbruk: ”Tog kokain på förskolan”

Uppdaterad
Publicerad

”Behövde dra linor på skoltoaletten”, ”Har jobbat på förskola och samtidigt brukat kokain”, ”Blev mästare på att dölja mitt liv”. I debatten om narkotika ligger fokus ofta på männen men siffror visar att allt fler kvinnor hamnar i kokainmissbruk. SVT har tagit del av vittnesmål från tre av dem.

Enligt statistik från Socialstyrelsen ökar antalet diagnoser orsakade av kokain, till exempel akut förgiftning, beroende och psykoser.

– Flera föräldrar kontaktar mig för att bli av med missbruket. De är rädda att deras barn ska omhändertas enligt LVU, säger Mattias Voltaire som är drogbehandlare med många kokainmissbrukande patienter.

Procentuellt sett är ökningen större hos kvinnor.

Antal patienter i landet med diagnoser orsakade av kokainmissbruk, till exempel akut förgiftning, beroende och psykoser. Foto: Henrik Crona/SVT Grafik

I en tidigare version av den här artikeln angav vi att den preliminära siffran för kokainorsakade diagnoser år 2023 var 1 010 stycken. I den preliminära statistiken kan samma person felaktigt räknas flera gånger vilket gör att siffran alltså inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.