Rekommendation på temperaturen i din bostad är mellan 20-23 grader under vintertid. Foto: TT

För kallt inomhus riskerar ge hälsoproblem

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten varnar nu för att allt för kalla lägenheter kan orsaka hälsoproblem, särskilt utsatta är gamla människor och de som redan har hälsoproblem. Rekommendationen: 20-23 grader inomhus.

Sträng kyla utomhus. Då är det extra viktigt att hålla koll på inomhustemperaturen.

Folkhälsomyndigheten säger nu att deras rekommendation på temperatur i en bostad är mellan 20-23 grader under vintertid. Annars kan det orsaka hälsorisker.

Och de här reglerna gäller både bostadsrätter och hyresrätter.

– De regler som finns, de ska vara uppfyllda. Minst 20 grader inomhus. För de som är känsliga och tillhör en känslig grupp, till exempel de äldre eller de som har vissa sjukdomar, då behöver man två grader extra, uppemot 22-23 grader. Är det för kallt då kan det finnas en risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger, Fredrik Haux, utredare inom miljöhälsa på Folkhälsomyndigheten.

Rätt till ersättning

Om din bostad har varit kallare än 20 grader under en längre tid kan du bland annat ansöka om ersättning och sänkt hyra. Men det är en lång process som inte är helt enkelt.

– Om det blir för kallt i lägenheten, och då räknar man under 18 grader, så kan man ställa krav på kompensation. Det är väldigt sällsynt men det är också sällsynt med så låga temperaturer i Sverige, säger Nina Wahlberg som är chef för tekniska förvaltningen på Sveriges bostadsrättscentrum.

– Sjunker temperaturen ytterligare under 16 grader eller ännu lägre då är det relevant att ställa sådana krav, fortsätter hon.

Och Fredrik Haux på Folkhälsomyndigheten menar att det är få som känner till reglerna kring temperaturen. Om du inte får din förening eller fastighetsägare att lyssna ska du vända dig till hälso och skyddskontoret.

– Om värden inte gör någonting så kan hälso och skyddskontoret hjälpa till med att ställa krav på fastighetsägarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.