Foto: Pressbilder

L och C välkomnar Miljöpartiet i landstingsstyret

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan valdagen har det pågått diskussioner om att skapa ett majoritetsstyre i landstinget. Både Liberalerna och Centerpartiet välkomnar nu Miljöpartiet som samarbetspartner, och säger sig vilja fortsätta satsa på att stärka hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken.

– Det är toppen att Miljöpartiet är med, säger Anna Starbrink (L).

Liberalerna kommer att fortsätta ansvara för hälso- och sjukvården. En stor och viktig fråga som de har drivit, enligt Anna Starbrink, är att fortsätta utveckla primärvården, vårdcentralerna, och husläkarna. Alla partierna har varit engagerade i frågan om att utveckla den nära vården, uppger Starbrink.

– Alla ser att vi behöver öka primärvårdens kraft med mer resurser, och det är någonting vi kommer att arbeta mer med under mandatperioden. Alla detaljer är inte klara ännu, men det är ansvarsfördelningen mellan partierna. Liberalerna kommer att ha hälso- och sjukvård, digitalisering, innovation, utveckling och kultur, säger Anna Starbrink (L).

Enligt Liberalerna kommer Centerpartiet att ansvara för tillväxt och samhällsplanering.

C nekar till att ansvarsfördelningen är klar

Centerpartiet anser att det är bra att Miljöpartiet har kommit in i styret för att hålla Sverigedemokraterna ute, men även för att kunna stärka arbetet mot ett hållbart Stockholm. Däremot är det enligt Centerpartiet inte klart med ansvarsfördelningen.

– Det finns en tydlig intention om att vi ska vara överens, men vi förhandlar fortfarande. Ingenting är klart förrän allt är klart, säger Gustav Hemming (C), Stockholms läns landsting.

Jag har fått uppgifter om att ansvarsfördelningen är klar, vad säger du om det?

– Det stämmer inte. Det är fortfarande under förhandling. Jag hoppas det kommer att finnas en överenskommelse så fort som möjligt, säger Gustav Hemming.

Vad har du för kommentar om uppgifterna att ni ska ansvara för tillväxt och samhällsplanering?

Det vill jag inte kommentera, säger Hemming.

KD: ”Alla har behövt kompromissa”

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd har tidigare sagt att en majoritet med Miljöpartiet kommer vara nödvändigt för reformerna framöver.

– Vi alla har behövt kompromissa i de här förhandlingarna. Det gäller att ge och ta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.