Anna Starbrink (L) och Erika Ullberg (S) är oense om privatisering av akutsjukhus.

(L) vill privatisera akutsjukhus i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Idag är S:t Görans sjukhus det enda akutsjukhuset i Stockholms län som drivs av en privat aktör. Nu vill alliansen i landstinget att privatisera ytterligare ett akutsjukhus.

I en debattartikel i Dagens samhälle skriver Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm att alliansen nu förbereder en upphandling av ännu ett akutsjukhus i Stockholm.

– Vi har goda erfarenheter från S:t Görans sjukhus i Stockholm. Även från det andra akutsjukhuset i Sverige som drivs privat, det i Bollnäs. Det viktigaste för mig är att vi får en mångfald mellan olika aktörer, säger Anna Starbrink (L).

”Övertro till privatisering”

Antingen Danderyds sjukhus, Södersjukhuset eller Södertälje sjukhus kan vara aktuella för privatisering. Enligt Liberalerna är det möjligt att genomföra under nästa mandatperiod, om man börjar förbereda redan nu.

Oppositionen ställer sig frågande till förslaget och menar att det inte är rätt väg att gå för att lösa krisen inom vården.

I ett pressmeddelande från Socialdemokraterna skriver oppositionsrådet Erika Ullberg (S):

– För att kostnaderna ska minska och personalen få drägligare arbetssituation på alla akutmottagningar, så krävs politiskt ansvar för förbättringar av hela akutsjukvården. Det finns en gammal övertro på att ytterligare privatiseringar ska stå för lösningen på alla sjukvårdens problem när landstinget istället behöver nya satsningar på personal och patienter.

Men Anna Starbrink tror inte på att politisk styrning är botemedlet mot vårdkrisen.

– Jag tycker inte att vi ska detaljstyra sjukvården, utan lämna det till de med rätt kompetens. Men vi ska såklart ställa samma krav även om det är en privat aktör som driver verksamheten, säger Starbrink.

(V): ”Idétorka”

Även Vänsterpartiet är kritiskt och skriver i ett pressmeddelande att idén om att privatisera ännu ett akutsjukhus tyder på ”idétorka” från alliansen.

– I vanlig ordning är hon förblindad av driftsformsfixering. Privatisering och försäljning framstår för borgarna som det enda alternativet för att möta vårdens utmaningar, skriver Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

– Att privatisera är en av lösningarna, men vi gör mycket annat också. Jag tycker inte att det tyder på idétorka att vi lägger nya förslag, säger Anna Starbrink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer