Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laddkablar har knipsats av i Nacka, Lidingö, Stockholm, Märsta och Sollentuna. Hör mer om sabotagen i videon. Foto: SVT

Laddstationer för elbilar saboterade i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången som den här formen av skadegörelse eller stöld hänt vid laddstationer för elbilar i Stockholmsområdet, säger flera bolag som SVT pratat med. 

– Kunder har ringt och varit bestörta, säger Susanna Hurtig på Vattenfall.

Elbilsägaren Margareta Marcusson var ute i söndags och letade efter en laddstation med snabbladdare för att ladda bilen. Margareta blev först häpen då hon kunde se många lediga laddare när hon körde runt i närheten av Lidingö där hon bor. Men lyckan blev kortvarig då hon märkte att kablarna var avklippta.

– Det var inte någon rolig söndag. Det var inte så kallt iallafall och det gick ju tillslut, men där gick den dagen, säger hon.

Flera företag drabbade

Inom loppet av tjugo minuter kunde Johan Hellberg, affärsområdeschef för laddtjänster på Nacka Energi, se hur två laddstationer slutade fungera.

– Jag blev orolig och åkte ut och kollade, säger Johan Hellberg, vars ursprungliga tanke var att någon ville jävlas.

När han kom fram såg han att kablarna för snabbladdning var avklippta. Han kan inte svara på varför någon skulle vilja plocka med sig laddkablarna. Visserligen innehåller de koppar, men inte till någon stor summa, så det är inte givet att det var det man var ute efter resonerar Johan Hellberg.

Händelserna har polisanmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.