Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren Camilla Malm förklara varför hon inte fick länka till en debattartikel om arbetsmiljön på sjukhusets intranät. Foto: Rami Hazim/SVT

Läkare på Sös kritiserar ledningen – fick inte länka till debattartikel

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Camilla Malm hindrades från att länka till en debattartikel på Södersjukhusets intranät under valrörelsen. Ledningen ansåg att den var ”partipolitisk” och inte fick publiceras. Nu sällar hon sig till raden av kritiker som menar att vårdpersonalen tystades under valet.

SVT avslöjade tidigare att Region Stockholm tog fram riktlinjer som inskränkte anställdas yttrandefrihet genom att hindra dem att uttala sig partipolitiskt under valrörelsen.

Efter vår rapportering hörde läkaren Camilla Malm på Sös av sig. Hon berättar att hon stoppades från att länka till den här debattartikeln på DN på sjukhusets intranät under valrörelsen. I artikeln beskriver flera läkare varför patienter får vänta så länge på akuten och varför det är viktigt att rösta i regionvalet.

Södersjukhusets ledning har avböjt att ställa upp i en intervju men kommunikationsdirektör Nanna Wedar svarar via mejl:

Varför får anställda inte lägga ut debattartiklar på intranätet?

“Intranätet är ett arbetsverktyg för sjukhusets medarbetare. Praxis är att låta det vara fritt från politisk debatt. När frågan om att publicera en debattartikel på intranätets startsida kom till chefläkare och kommunikationsavdelningen gjorde vi bedömningen att artikeln kunde ses som ett inlägg i valdebatten.”

Om det handlar om att uppmärksamma arbetsmiljöfrågor? Får man inte prata om det?

“Vi ser positivt på att sjukhusets medarbetare deltar i debatter, innehar förtroendeuppdrag och gör sina röster hörda i olika sammanhang. Eftersom vi som sjukhus inte ska ta partipolitisk ställning valde vi att följa vår praxis och inte publicera debattartikeln på intranätet.”

När regionen nu ska ändra sina medieriktlinjer, kommer ni också att vidta några åtgärder så att anställda får prata om till exempel arbetsmiljön?

“Södersjukhuset är en del av Region Stockholm och arbetar i enligt med de riktlinjer som regionen tar fram.” 

Hör läkaren berätta varför hon inte fick lov att publicera debattartikeln om arbetsmiljön på intranätet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer