Niki Shams, ordförande för Sveriges läkarförbund Student, berättar om hur hon som student nu stöttar vården.

Hundratals läkarstudenter hoppar in i vården – kan leda till läkarbrist i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Redan från första termin kan läkarstudenter nu gå in och stötta den krisande vården. Läkarförbundet bekräftar att många valt att kombinera sina studier med arbete. Och nu växer oron för att de inte ska klara av sina studier.

– I Stockholm kan det bli 300 färre läkare till sommaren, säger Niki Shams, ordförande i Sveriges läkarförbund Student.

Region Stockholms rop efter personal som kan rycka in i coronakrisen möttes av tusentals intresseanmälningar. Många av de som hörde av sig är läkarstudenter som vill kombinera sina studier med arbete på fältet. Samtidigt kan det tuffa tempot leda till att studenterna inte hinner med sina studier och riskerar att inte blir klara underläkare till sommaren. 

– Många är oroliga för att de inte hinner studera samtidigt. Framför allt eftersom det är så viktigt att vården får ta del av vår kompetens nu i sommar. Samtidigt vill och behövs vår hjälp nu, säger Niki Shams som själv ställt upp och arbetar inom vården.

Corona i Stockholm

Enligt förbundets egna beräkningar är det 300 studenter i regionen som kan börja arbeta som underläkare i sommar – om de klarar av att kombinera sina studier med arbete.

”Oroliga för att inte få rätt skyddsutrustning”

Studenterna som hör av sig till förbundet är inte bara oroliga för sina studier. Otillräcklig skyddsutrustning, hög arbetsbörda och ett för stort ansvar är också en återkommande oro.

– Flera moment inom utbildningen innebär att man arbetar praktiskt och finns inte ordentlig skyddsutrustning så får man inte den erfarenhet som man behöver. Samtidigt vill studenterna inte bli smittade bara för att det valt en specifik utbildning, säger hon.

Se hela intervjun med Niki Shams i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet