Jennie Malmborg, sjuksköterska på Barnakuten på SÖS, är glad över att det gamla så kallade poängavtal blir kvar. Samtidigt finns det enligt Malmborg fortfarande kvar en oro över löneutvecklingen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Efter uppropet: Sjuksköterskor får behålla sitt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Över trehundra sjuksköterskor har protesterat mot ett nytt arbetstidsavtal som enligt dem skulle innebära att de förlorar cirka 7 000 kronor i månadslön. Nu meddelar landstinget och Vårdförbundet att sjuksköterskornas lokala avtal får vara kvar.

Sjuksköterskor på Södersjukhuset, SÖS, har senaste tiden samlat till ett upprop mot det nya arbetstidsavtal som enligt dem skulle medföra en cirka 7 000 kronor mindre i månadslön, samtidigt som att de skulle få jobba mer. Ett avtal som innebär att personal kan komma att säga upp sig, enligt sjuksköterskor som SVT pratat med.

Under måndagen hade 318 sjuksköterskor på Södersjukhuset skrivit under en proteslista och liknande upprop har organiserats på bland annat Karolinska i Solna och i Huddinge.

Lokalt avtal blir kvar

Anledningen till protestlistan är de centrala arbetstidsavtal som förhandlades fram mellan landstinget och Vårdförbundet 2017.

Personalen har varit oroliga för att deras lokala, mer fördelaktiga avtal, skulle försvinna. Men nu skriver Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande att de kommit överens med Vårdförbundet om att det lokala avtalet, kallat poängavtal, får vara kvar.

”Vinst för oss”

Poängavtal finns på vissa avdelningar inom landstinget och infördes bland annat för att locka personal till avdelningar med personalbrist. Avtalet innebär en relativt hög OB-ersättning och att personal själva får styra över en stor del av sina scheman.

– Vi är självklart jättenöjda över det här, det är en vinst för oss. Nu behöver ingen av oss sluta, säger Jennie Malmborg, sjuksköterska på barnakuten på SÖS som inte såg någon möjlighet att jobba kvar om det centrala avtalet skulle gälla.

Landstinget: En övergångslösning

Pernilla Glad är HR-direktör på Stockholms läns landsting.

– Det är först nu, när man kommer närmare ett genomförande och går igenom sjukhus för sjukhus och avdelning för avdelning som man tydligt ser konsekvenserna. Och vi kan konstatera att det är bra att ha en övergångslösning för de här medarbetarna.

Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet avdelning Stockholm säger till SVT att Vårdförbundet är nöjda med att poängavtalet blir kvar.

– Vi är självklart nöjda med detta. Vi kommer samtidigt fortsätta med det centrala avtalet som planerat. Det finns ekonomiska värden i det centrala avtalet som inte finns i poängavtalet.

Oro hos sjuksköterskor

Även om poängavtalet blir kvar kommer alla nyanställningar och byten av placering ske enligt det centrala arbetstidsavtalet.

Det betyder att det nya beskedet inte enbart är positivt, menar Jennie Malmborg.

– Det innebär att vi är bundna på ett annat sätt, vi kan inte byta placering och det skapar en oro för löneutvecklingen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer