Foto: Christine Olsson/TT

Landstinget vill sälja gamla Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen vill sälja gamla Karolinska och istället vill man se bostäder i den byggnad som i över 70 år varit sjukhus.

Karolinska i Solna invigdes 1940. Det var rikssjukhus fram till 1982 då svenska staten överlät ägandet till Stockholms läns landsting. Men landstinget vill nu sälja byggnaden – en fastighetsaffär på 2,3 miljarder kronor.

– Det är definitivt den största fastighetsaffär som landstinget har gjort. Och den har stor betydelse för att vi ska få in pengar för att finansiera investeringar i vård och kollektivtrafik, och för att utveckla stadsdelen norra Hagastaden, säger Paul Lindquist (M), fastighet- och investeringslandstingsråd i Stockholms län.

Nya Karolinska sjukhuset

Nya Karolinska räcker inte

Landstingsstyrelsen la idag fram ett förslag om försäljning till landstingsfullmäktige, som kan klubbas vid nästa sammanträde den 13 februari. Men förslaget möts av skarp kritik från flera läkarföreningar, som bland annat är oroliga för att Nya Karolinskas lokaler inte kommer att räcka till.

– Vi anser att det här är ett mycket dåligt beslut. Vi har stor brist på administrativa arbetsplatser och det saknas flera tusen klädskåp. Vi befarar även att det framöver kommer att bli en brist på både vårdplatser och mottagningsrum på Nya Karolinska, säger Sara Åsbrink huvudskyddsombud för Karolinska Universitetssjukhusets Läkarförening.

Bygger ut de andra sjukhusen

Men landstingrådet menar att det inte kommer att bli några problem. Landstinget har tecknat ett hyresavtal med köparen, fastighetsfonden Niam AB, som gäller fram till år 2020. Detta för att säkerställa att vården blir kvar i området under tiden Nya Karolinska färdigställs, menar Paul Lindquist (M). Under tiden ska ingen lokalbrist uppstå enligt honom.

– När det gäller vårdplatser handlar det om vad vi gör både på Nya Karolinska men också på andra alla andra akutsjukhus. Vi bygger ut Huddinge, Södertälje, Södersjukhuset, Sankt Göran och Danderyd för att dels skapa nya vårdplatser men också för att bygga nya operationssalar, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd i Stockholms län.

Men det argumentet slår huvudskyddsombudet vid Läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset bort:

– I nuläget finns det inte tillräckligt med vårdplatser på annat håll för att täcka upp det som man tappar på gamla Karolinska, säger Sara Åsbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet