Foto: TT

Inflytten på Nya Karolinska får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets egna revisorer starkt kritiska till att sjukhusledning och politiker höll fast vid tidsplanen trots att förberedelserna inte var tillräckliga ur patientsäkerhetssynpunkt, skriver DN.

Både sjukhusledning och ansvariga politiker får skarp kritik för inflyttningen till Nya Karolinska. En ny rapport där landstingets egna revisorer granskat förberedelserna för flytten slår fast att larm, telefoni och IT borde varit på plats i god tid för att garantera en patientsäker start. Att sjukhuset samtidigt genomgår en omfattande omorganisation har enligt revisorerna blivit extra betungande, skriver Dagens Nyheter.

Allvarliga brister

En driftsövning med 1.000 personer genomfördes i slutet av oktober. Den visade på 1.400 fel, inte minst med it, telefoni, larm, men också med hissar som inte fungerade och robotar som gick fel.

Men tidsplanen låg fast vilket sjukhusledningen, ansvariga för flytten, liksom styrande politiker i den borgerliga alliansen har försvarat i ett flertal intervjuer.

Flytt samtidigt med ny organisation

Att sjukhuset också genomgår en omfattande omorganisation är inte det vanliga vid sjukhusflyttar. Det har blivit extra betungande för alla inblandade som behövt sätta sig in i nya uppdrag parallellt med flytten, enligt revisorerna.

De flyttansvariga har i intervjuer ofta refererat till erfarenheter från internationella sjukhusflyttar. Men även med internationella jämförelser har tidsplaner varit för kort, slår revisorerna fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet