Låneaktionen pågår tre lördagar i juli som protest mot flytten av Internationella biblioteket. Foto: Privat/Ida TherénVisa alla (4)
Visa alla (4)

Låneaktion för att protestera mot flytten av Internationella biblioteket

Publicerad

Under lördagen pågick en låneaktion på Internationella biblioteket i Stockholm. Det var den första av tre aktioner som anordnas.
– Vi uppmanar folk att komma och låna så många böcker de kan för att protestera mot den flytt som ska ske, säger initiativtagaren Viola Bao.

Under juli månad hålls tre låneaktioner som protest mot den kommande flytten av Internationella biblioteket och nedskärningarna i biblioteksverkamheter. Allmänheten uppmanas låna så många böcker som möjligt och hittills har tusen personer via sociala medier meddelat att de kommer.

– Vi har mött ett extremt stort engagemang. Det är många som inte ens visste att nedläggningen skulle ske, säger litteraturkritikern och initiativtagaren Viola Bao.

Foto: Privat/Nelly Klayman-Cohen

Hur många böcker tror ni kommer att lånas?

– Om det kommer tusen personer och alla lånar femtio böcker var så blir det ju femtio tusen, vi kan ju hoppas på den siffran.

Viola Bao berättar att det strömmat människor igenom hela dagen och att lånedisken haft kö hela dagen.

– Det är många som kommit med resväskor och tagit med sig hela familjen, som åkt från förorterna. Många har velat prata av sig och varit upprörda.

Vid slutet av lördagen meddelade Viola att biblioteket hade över tusen besökare.

Kritiker missförstår stadens intention

Det finns även en namninsamling för de som är emot nedläggningen som i skrivande stund har över 4 500 underskrifter.

– Vi hoppas självklart att politikerna river upp uppsägningsbeslutet och inser IB:s ovärderliga roll i en internationell stad som Stockholm, säger Viola Bao.

Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad, sa tidigare i veckan till Kulturnyheterna att han är positiv till att man uppmanar folk att låna böcker, men att många av kritikerna missförstått stadens intention.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer