Långa fängelsestraff efter handgranatsattacken i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms för handgranatsattacken mot en familj i Rotebro, norr om Stockholm. En man i 25-årsåldern döms till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Två ytterligare män döms till fyra respektive två års fängelse.

Fyra personer kunde ha dött när en handgranat kastades in i en lägenhet i Rotebro i Sollentuna i september förra året. Mamman i familjen fick svåra skador medan barnen klarade sig.

På måndagen kom domen i Attunda tingsrätt och samtliga tre åtalade dömdes till fängelsestraff varav huvudmannen fick tio års fängelse. Han döms för medhjälp till mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

De två övriga åtalade personerna, 26 och 30 år, döms till fyra respektive två års fängelse.

Konflikt mellan kriminella

Händelsen kopplas till en konflikt mellan kriminella gäng. Dagen innan handgranaten kastades så detonerade en så kallad termosbomb i ett flerfamiljhus i Upplands Väsby, men ingen person skadades. Termosbomben innehöll sprängämne och tändanordning. Några dagar senare skedde två skjutningar mot fastigheter i Upplands Väsby och Sollentuna. Enligt åtalet hänger alla dessa händelser ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.