Foto: S. Alsabbagh / T. Svenson

Cancersjuka Merja från Stockholm fick vård i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Merja Kailokari från Stockholm fick vänta över en månad på att få svar på sin cancerdiagnos. Närmaste strålbehandling skulle börja efter nio veckor, men i Finland fick hon det inom en vecka.

För 16 år sedan diagnostiserades Merja Kailokari från södra Stockholm med bröstcancer, hon fick behandling och friskförklarades.

Men efter en mammografiundersökning i februari förra året så fick hon beskedet att hon behövde vidare undersökning. Där stod det klart att hon fått cancer igen. Mellan mammografin och undersökningen hann det gå en månad. Sedan blev det mer väntan – Merja Kailokari fick besked om att den första strålbehandlingen på Karolinska sjukhuset i Solna skulle ske först efter nio veckor.

Olika tid för att fatta beslut

Men när hon fick reda på att hon hade rätt att söka vård i Finland, och att de kunde fixa en tid åt henne redan kommande vecka blev hon konfunderad.

– Jag blev konfundersam då sjukhusfysikerna i Sverige sa att det skulle ta två veckor att räkna ut hur jag bör behandlas, så att man inte skadar några organ. Men när jag ringde till Finland sa de att de kunde räkna ut allt på tisdagen och sätta mig på strålbehandling redan på onsdagen.

Landstinget: ”Väntetiden inom ramarna”

Ella Bohlin (KD) är landstingsråd i Stockholm med ansvar för cancervård. Hon säger att man i Sverige ligger inom ramarna när det kommer till väntetider.

– Vi har vissa utmaningar, men inom de flesta cancerområden ligger vi faktisk inom den nationellt överenskomna väntetiden för vad som är acceptabelt.

Snabbt tillbaka till jobbet

Efter att hon fick vård i Finland var hon tillbaka på jobbet redan innan behandlingen skulle ha börjat i Sverige.

Allt som allt kostade strålbehandlingen 126 000 kronor. Försäkringskassan betalade alla kvitton, och Merja behövde bara betala 800 kronor ur egen ficka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.