Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ungdomar kommer till oss med mycket skam- och skuldkänslor, och rädsla för vad som ska hända”. Hör kuratorn Poya Ashna. Foto: SVT

Länsstyrelsens studie: Unga i hederskontext mår bättre av stödsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Effekten av stödsamtal till unga som lever med hedersrelaterat våld och förtryck har undersökts.

– Utvärderingen visar att de unga som fått stöd mår bättre, upplever mer motståndskraft och känner mindre skam jämfört med innan de sökte stöd, säger Maria Billinger, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Resultatet har samlats in genom enkätstudier, intervjuer och besöksbeskrivningar från samtalsledare vid resurscentrumet Origo.

Enligt Länsstyrelsen i Stockholms län är det för första gången det görs en utvärdering av samtalsstöd till unga i hederskontext.

Så gjordes studien

Ett 60-tal ungdomar ingick i studien. Av dessa uppgav drygt hälften att de inte fått välja hur de ska klä sig, se ut eller vilka kompisar de ska ha. Hälften av deltagarna uppgav också att det förekommit våld i hemmet. En tredjedel hade erfarenhet av grövre våld.

Deltagarna genomförde mellan ett och 15 stödsamtal och resultatet visar att skamkänslorna minskade i takt med att stödsamtalen pågick.

Skörhet i studien

Forskarna vid Marie Cederschiöld högskola, som står bakom utvärderingen, är noga med att resultatet bör vägas mot att endast 13 av 60 ungdomar var kvar vid det femtonde samtalet, samt att tid i sig självt kan vara en läkande faktor.

– Det finns en utmaning och en skörhet i studien. Inte minst för att deltagarna har droppat av och det inte funnits någon annan grupp att jämföra med, säger Maria Billinger.

Vad är Origo?

• Myndighetsgemensamt resurscentrum som arbetar mot hedersrelaterat förtryck och våld i Stockholms län.

• Ett samarbete mellan Region Stockholm, länets alla kommuner och polisregion Stockholm, men driften av verksamheten svarar Stockholms stad för.

• Vänder sig till barn och ungdomar mellan 13 och 26 år som utsatts för våld i hederskontext för att få stöd, hjälp och vägledning.

• I Origos uppdrag ingår att bedriva psykosociala stödsamtal om maximalt 15 samtal per ungdom.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.