Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise-Lott Larsson Kolessar och Marica Lindblad på nätverket Tvärnit Södertörn som vill stoppa motorvägsbygget. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Motorvägsleden godkänd – men ”Tvärnit Södertörn” ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

Tvärförbindelse Södertörn är nu fullt finansierad och på måndagen kom länsstyrelsens yttrande som godkände planerna.

– Vi är i fasen att växla upp nu till att gå i produktion. Det är roligt att vi kommit så långt i processen, säger Anders Selström vid Trafikverket.

Men inte alla gläds åt beskedet. Nätverket Tvärnit Södertörn vill stoppa planerna.

Under åren har det riktats kritik mot bland annat vägens påverkan på miljö och klimat, både under tiden den byggs men även när den står färdig. Trafikverket medger att vägen i sig inte bidrar till att klimatmålen kan nås, men menar att den ger ökad möjlighet för gång-, cykel- och kollektivtrafik.

Länsstyrelsen håller med om att vägen innebär intrång i natur- och kulturmiljövärden men menar att intrången kan motiveras, bland annat utifrån de transportproblem som ska lösas och att framkomligheten kommer att förbättras.

Nätverket Tvärnit Södertörn har aktivt arbetat för att försöka stoppa planerna och de har fortfarande inte gett upp.

Hör mer om planerna, vad som händer nu och varför nätverket Tvärnit Södertörn är emot att vägen byggs i videon.

Tvärförbindelse Södertörn

Bakgrunden till projektet är att befintlig väg 259 har hög trafikbelastning, bristande framkomlighet och trafiksäkerhet.

Tvärförbindelse Södertörn kommer att gå mellan E4/E20, vid Vårby Backe i Kungens Kurva via Flemingsberg, till väg 73 vid trafikplats Jordbro i Haninge kommun. Vägen får tre tunnlar, bärighet för de tyngsta godstransporterna och en separat gång- och cykelbana längs hela transportstråket.

Byggstart planeras till tidigast år 2023 och Trafikverket räknar med att vägen kommer ta tio år att bygga.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.