Hör Maria Rönn, vice ordförande i Lärarförbundet, om att lärare upplever lönetillägget som ett lotteri. Foto: TT/Lärarförbundet

Lärarförbundet: Lönepåslaget drar isär kåren

Uppdaterad
Publicerad

Lärare på skolor i socioekonomiskt utsatta områden kan få 10 000 kronor extra i lön. Men statsbidraget gäller bara förstelärare och det kritiseras av Lärarförbundet.

– Det kan upplevas orättvist, säger Maria Rönn, vice ordförande i Lärarförbundet.

Från och med den första augusti kan förstelärare i utsatta områden få 10 000 kronor extra i lön. Tidigare har tillägget varit 5 000 kronor, men för att kunna rekrytera erfarna och välkvalificerade lärare till skolor med störst utmaningar har regeringen beslutat att höja bidraget.

– Vi ser att det finns ett behov av karriärtjänster för lärare samtidigt som man också känner att det här stora lönepåslaget drar isär kåren, säger Maria Rönn, vice ordförande i Lärarförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.