Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Explosion i flerfamiljshus i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det har sprängts i ett trapphus i Farsta i södra Stockholm. Enligt polisen vaknade boende i ett flerfamiljshus av en hög smäll tidigt på torsdagsmorgonen. Det finns inga uppgifter om skadade personer.

06.13 på morgonen larmades SOS från boende i ett flerfamiljshus om att en hög smäll hörts i deras trapphus.

– Vi åkte dit med en hel del patruller och kunde konstatera att något detonerat i trapphuset. Vad får vi återkomma till, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen.

Våldsvågen i Stockholm

Vid 07 meddelade räddningstjänsten att ärendet är avslutat för deras del och att det nu är ett rent polisiärt ärende. De boende i huset hålls fortsatt inomhus och kommer förhöras under dagen.

Polisen: Brottsrubricering kan ändras framöver

Enligt polisen är det splitterskador i trapphuset och man är på plats med flera resurser för att ta reda på vad som hänt och söka gärningspersonerna, bland annat genom att se om det finns material från övervakningskameror som kan användas.

– Det är en större avspärrning med tekniker som ska säkra brottsplatsen, säger Carina Skagerlind.

Enligt uppgifter ska en bombgrupp befinna sig på plats. Skagerlind kan inte bekräfta uppgifterna men säger att det ”inte är ovanligt” när explosion utreds.

Brottsrubriceringen är initialt allmänfarlig ödeläggelse, men det kan enligt Carina Skagerlind komma att ändras. Vid 14-tiden meddelade polisen att avspärrningarna hävts efter att teknikerna avslutat sitt arbete på plats.

Explosion efter en rad våldsdåd

Explosionen sker efter en rad våldsdåd som drabbat Stockholmsområdet sedan julhelgen och som kan kopplas till den gängkriminella miljön. Senast under onsdagen sköts två personer på en pendeltågsstation i Jordbro, söder om Stockholm. En av de skjutna avled av sina skador.

Polisen utreder om det finns ett samband mellan morgonens explosion och övriga våldsdåd.

– En stark hypotes är att det inte handlar om en isolerad händelse, utan att flera händelser och motiv samspelar, säger Skagerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet