Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två män sköts i närheten av pendeltågsstationen i Jordbro i Haninge söder om Stockholm sent på onsdagseftermiddagen. Senare under kvällen meddelade polisen att en av dem avlidit, en man i 25-årsåldern. Foto: Jessica Gow/TT

Man död efter skottlossning i Jordbro

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern har avlidit efter skjutningen i Jordbro under onsdagen, bekräftar polisen. Ytterligare en man i 40-årsåldern är skottskadad och vårdas på sjukhuset för sina skador.

– Skadeläget är för tillfället oklart för mannen som vårdas på sjukhus, säger Per Fahlström, polisens presstalesperson.

Polisen fick vid 16-tiden samtal om skottlossning i Jordbro i närheten av pendeltågsstationen – mitt i rusningstrafiken. På platsen påträffades två män skottskadade, den ena i 25-årsåldern och den andra i 40-årsåldern. Båda är tidigare dömda för brott, varav den ena har avtjänat ett flerårigt fängelsestraff. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har en av dem kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Under kvällen bekräftade polisen att mannen i 25-årsåldern har avlidit. Mannen i 40-årsåldern är skottskadad och vårdas på sjukhus för sina skador. Under torsdagen meddelade polisen att mannen inte har livshotande skador.

Våldsvågen i Stockholm

Anhöriga är underrättade.

”Otäckt när det sker på offentlig plats”

– Det är absolut otäckt när det är på en sån offentlig plats, i anslutning till pendeltågsstationen. Jag kan inte gå in på exakt brottsplats men det finns ju en trappa och så. Det skulle kunnat vara fara för allmänheten när det sker vid den tiden och på en sådan plats, säger Per Fahlström.

Just nu pågår en polisinsats med att leta efter gärningspersoner och göra brottsutredande åtgärder. Bland annat ska material från kameror i närheten kontrolleras.

Brottsplatserna är avspärrade och en teknisk undersökning kommer att genomföras. En förundersökning gällande mord och försök till mord är inledd.

Strax innan 18 hävdes det tidigare tågstoppet, men tågen kör fortsatt förbi Jordbro pendeltågstation.

– Det är avspärrat vid tågstationen, och människor kan inte passera eller ta pendeltåget, säger Sofia Yohannes, SVT:s reporter på plats.

”Skottlossningar överallt”

Intill brottsplatsen samlas boende som undrar vad som har hänt. SVT Nyheter pratar med två som vill vara anonyma:

– Det är hemskt att få uppleva det här. Jag känner familjens sorg. Det är sjukt, det är hemskt. Just nu är det skottlossningar överallt. Om det finns ett problem så kan det ske överallt, man kan inte sopa det under mattan.

De är uppvuxna i och i närheten av Jordbro som de beskriver som en bra plats:

– Så tråkigt att det här sker på en så central punkt som vid pendeltågsstationen. Jordbro är gemenskap. Sen att det blandas in massa kriminalitet, det är en annan sak. Jag tycker jag har haft en bra uppväxt här i Jordbro. Jag har haft ett bra liv och det är det många i min omgivning som också har haft. Bara inte alla.

Vid 22.30-tiden var polisens tekniska undersökning av platsen klar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två personer är skadade efter larm om skottlossning vid Jordbros pendeltågsstation. Stor polisinsats pågår i området. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet