Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggstoppet och bostadsbristen slår hårt mot bland annat Stockholmsregionen och de unga hushållen: ”Flyttar ut från regionen”. Foto: SVT/TT

Larmet: Byggkrisen kan kosta Sverige 1000 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Stockholms handelskammare indikerar att krisen som byggbranschen befinner sig i inte väntas vända de närmsta åren – och kommer kosta miljarder.

– Väljer man att sitta still blir bostadssituationen ännu värre än vad den är idag, säger, Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Bostadsbyggandet har minskat kraftigt i Sverige. I beräkningarna från Stockholms handelskammare kan notan för byggkrisen, i ett värsta scenario, landa på 1 000 miljarder kronor till 2030. I ett snällare scenario 413 miljarder. Alltså det samhällsekonomin går miste om till följd av byggstoppen.

– I vårt värsta scenario som för tankarna till 90-talskrisen kommer stora delar av byggbranschens arbetskraft att lämna yrket och vi får en utdragen kris, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Fler konkurser i byggbranschen

Handelskammaren tittar närmre på huvudstadsregionen, Stockholms- och Uppsala län. Där är värsta scenariot en nota på 343 miljarder till 2030.

Under de första tre kvartalen av 2023 minskade antalet påbörjade bostäder med över 60 procent i Stockholms län, jämfört med samma period föregående år. Det minskande byggandet har även resulterat i att antalet konkurser ökat drastiskt. I januari i år gick 101 byggföretag i konkurs – en siffra som vanligtvis ligger på 40 till 50 stycken.

Färre stockholmare i framtiden

Enligt Handelskammaren kommer krisen för byggsektorn även resultera i att fler väljer att flytta från Stockholm – samtidigt som färre väljer att bosätta sig i länet.

– Vi har sett en tendens av att framförallt yngre hushåll väljer att flytta ut från regionen och då söker arbete på andra orter, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.