Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur diabetespatienten Per fick tag i slutsålda läkemedlet – ”Blir som en tävling” Foto: Ellen Pan/SVT

Per, 72, på jakt efter slutsåld diabetesmedicin: ”Blir som en tävling”

Uppdaterad
Publicerad

72-åriga Per Ljungström från Grisslehamn har levt med diabetes i 20 år och får stor hjälp av medicinen Ozempic. Nu larmar Svenska Diabetesförbundet om att det råder stor brist på läkemedlet, eftersom det blivit populärt som bantningsmedicin – vilket kan få allvarliga konsekvenser.

– Det är åt pipsvängen. Dosen jag har nu räcker till augusti, säger Per Ljungström.

Ozempic innehåller den aktiva substansen semaglutid som sänker blodsockret, men också kan minska aptiten. Per Ljungström tvingas numera höra av sig direkt till olika apotek och måste ibland köra flera mil för att få tag i läkemedlet.

Fyra av tio drabbade

Nästan fyra av tio med diabetes har i år drabbats av att deras medicin är slut på apoteket, visar en medlemsundersökning av Svenska Diabetesförbundet. I de flesta fall handlar det om just Ozempic.

Enligt Läkemedelsverket beror bristen på en oväntat stor efterfrågan. Samtidigt marknadsförs Ozempic som en effektiv bantningskur och säljs av privata vårdbolag.

”Säljs utanför systemet”

Svenska Diabetesförbundet uppger att ett byte av läkemedel kan ge instabila blodsockernivåer vilket innebär större risk för komplikationer och följdsjukdomar.

– Vi kan inte ha en situation där personer med diabetes inte får tillgång till livsviktig medicin samtidigt som samma medicin säljs utanför förmånssystemet, säger ordföranden Björn Ehlin.

Var tionde patient helt utan läkemedel

3 516 medlemmar har svarat på Svenska Diabetesförbundets enkät.

Nästan fyra av tio har varit med om att den medicin de använder varit slut.

Av dem uppger nära var tionde att de nu är helt utan läkemedel och att medicinen inte gick att ersätta.

Drygt var fjärde svarar att de tvingats byta medicin.

Av fritextsvaren framgår att det, i de allra flesta fall, handlar om medicinen Ozempic.

Källa: Svenska Diabetesförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.