Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är problematiskt” – hör receptarien Eva Lundberg om läkemedelsbristen på apoteket. Foto: SVT, Per-Anders Fredriksson

Brist på diabetesmedicin i hela landet: ”Oväntat stor efterfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på diabetesmedicinen Ozempic i hela landet.

– Det har varit oväntad stor efterfrågan på här diabetesläkemedlet både i Sverige och utomlands, säger Therese Smedberg, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Det är brist på en stor mängd läkemedel, inte minst medicinen till diabetiker. I flera länder har Ozempic börjat användas som medicin för viktnedgång. Det har ökat efterfrågan oväntat mycket både i Sverige och utomlands.

Brist på fler läkemedel

Men det är brist på fler läkemedel. På Läkemedelsverket är listan på restnoterade produkter lång.

– Den ökning av restanmälda produkter vi har sett det senaste året är sannolikt exempelvis relaterad till inflation, ökade tillverkningskostnader samt ökade frakt- och energipriser, säger Therese Smedberg, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Regeringen har föreslagit flera åtgärder för att förbättra tillgången på läkemedel och underlätta hanteringen av bristsituationer, bland annat föreslås att företag som inte informerar om brist på läkemedel i tid kan komma att straffas med böter.

Apoteken märker av bristen

På apoteken märker de av bristen på läkemedel. Eva Lundberg jobbar på ett apotek i Umeå.

– Varje dag kommer det in kunder som inte får tag i sin medicin, säger hon.

Se Eva Lundberg berätta mer om vilka läkemedel det är brist på i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.