Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har letat medicinen länge. I Stockholm var det soprent” – hör om Patrick Trägårdhs jakt på läkemedlet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Patrick Trägårdh från Umeå utan diabetesmedicin – tvingas köra 75 mil

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Patrick Trägårdh har under tre veckors tid försökt att få tag på medicin för att behandla sin diabetes typ 2. Under måndagen fick han köra till Arjeplog, 75 mil tur och retur, för att köpa tre sprutor.

Tidigare var han på väg att åka till Stockholm för att köpa sin diabetesmedicin som han tar en gång i veckan, men precis som i Umeå var medicinen helt slut där. Om diabetes typ 2 inte behandlas ökar risken för allvarliga följdkomplikationer, som nedsatt njurfunktion och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Klart det är allvarligt att det är en bristvara, men samtidigt kanske man inte ska ta för givet att det alltid finns att tillgå, säger Patrick Trägårdh om att behöva köra 75 mil för sin medicin.

”Nu hade du tur” – se när Patrick Trägårdh till slut kunde köpa sina sprutor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.