Lastfartyget är närmare 90 meter långt och var lastat med flis och bark. Foto: Kustbevakningen

Lastfartyg gick på grund efter blackout

Uppdaterad
Publicerad

Ett lastfartyg med flis och bark gick under fredagsnatten på grund i Östhammars kommun.

Lastfartyget, som är nära 90 meter långt, ska ha gått på grund vid 01:30-tiden under fredagsnatten i Hargshamn i Östhammars kommun som ligger i Uppsala län.

– Vi har skickat ut två fartyg. Det ena har kommit fram och vi har kunnat konstatera att vi inte hittat något läckage, säger Johnny Åberg, kommunikatör på Kustbevakningen.

Det var kort efter att fartyget hade lämnat Hargshamn som maskineriet slogs ut efter att fartyget fått blackout och trots att man hade lots gick man på grund. Enligt Kustbevakningen finns inga uppgifter om personskador.

”Är det inga större skador kan vi bogsera”

Under lördagen genomfördes dykningar för att se hur fartyget såg ut under vattnet.

– Efter det får man ta beslut om vad som ska göras. Är det inga större skador kanske man kan bogsera båten in till hamn, säger Johnny Åberg.

Lastfartyget gick på grund i närheten av Grisslehamn under fredagsnatten. Foto: Kustbevakningen

Förundersökning inledd

Händelsen ska nu utredas.

– Polisen har inlett en förundersökning som de har gett Kustbevakningen i uppdrag att genomföra. Misstankarna gäller vårdslöshet i sjötrafik.

Under lördagsförmiddagen anlände även Transportstyrelsen till fartyget för att utreda vad som hänt.

Foto: allafartyg.se

Under lördagseftermiddagen tog sig fartyget tillbaka till Hargshamn för egen maskin. Kustbevakningens dykare ska undersöka fartyget under helgen.

”Ren olyckshändelse”

Och efter att fartyget undersökts under helgen säger Kustbevakningen till P4 Stockholm att ingen vårdslöshet i sjötrafik har begåtts.

– Vi bedömer det här som en ren olyckshändelse. Det är sådant som kan hända, säger Mattias Hansson till P4 Stockholm.

Dykare har konstaterat en reva på fartygets skrov, men det är ingen fara att fartyget skulle läcka bränsle eller sjunka, uppger Kustbevakningen till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.