Nikoletta Jozsa (L) önskar en större säkerhet i rösträkningarna och registreringen Foto: SVT

Liberalerna i Järfälla kräver omräkning av röstresultat – en röst skiljer för mandat

Publicerad

I Järfälla, Solna och Ekerö skiljer det väldigt lite i mandaten, och de har nu dubbelkollats hos länsstyrelsen. Men i Järfälla är politikerna oroade över räkningen.

Vallokalernas preliminära resultat gav Liberalerna sex mandat i Järfälla kommunfullmäktige. Men när de sista rösterna räknats in hade man tappat ett av mandaten, med mycket liten marginal.

– Då fattades det två röster för vårt sista mandat. Och då hörde vi av oss till länsstyrelsen för att försäkra oss om att man räknade väldigt noga när det är så små marginaler, berättar Liberalerns gruppledare i Järfälla, Nikoletta Jozsa.

Saknas en röst – oro efter länsstyrelsens fel i rösträkningar

SVT Stockholm kan idag berätta att länsstyrelsen under söndagen gjorde en extra, ny omräkning av Järfälla, Solna och Ekerö, innan man rapporterade in det slutgiltiga valresultatet för kommunrösterna. Man tittade också extra på en del av rösterna i Vallentuna. Detta skedde i söndags, samma dag som SVT Stockholm avslöjade bland annat att rösträknare på länsstyrelsen avskedats på grund av stora felaktigheter i sin registrering. Exempelvis sattes personkryss på fel personer.

– Samtidigt som Järfällaborna tittade på SVT-inslaget, så fastställde länsstyrelsen rösterna i Järfälla. Och då saknas det en röst för vårt sista mandat, för det sjätte mandatet, så det är fem mandat, säger Nikoletta Jozsa.

– Och då har man tittat på ert inslag och blivit oroad över att rösträkningen kanske inte har blivit helt rätt. Dessutom så har vi nästan fördubblat de ogiltiga rösterna i Järfälla från förra valet.

Många fler ogiltiga röster i detta val

Många ogiltiga röster ger ytterligare anledning till osäkerhet, är alltså känslan bland Liberalerna i Järfälla. Ovanpå det, så menar man att siffrorna i valdeltagandet för kommunen, har ökat mellan de olika räkningarna, på ett sätt som man inte kan förstå. I färskt minne har man förra valet, då en påse med Folkpartiröster försvann i soporna hos kommunen.

– Det viktiga är att alla röster har räknats. Att Järfällaborna kan känna sig trygga med att valresultatet är rätt, säger Nikoletta Jozsa.

Liberalerna vill nu att länsstyrelsen visar upp sina räkningar för kommunen med protokoll.

SVT Stockholm har sökt länsstyrelsen för en exakt avstämning på räkningarna. Därifrån har man inte kunnat ge besked, men hänvisar till att den som inte är nöjd med rösträkningen kan skicka in en överklagan av resultatet.

Vill ha ny omräkning

Nikoletta Jozsa önskar en större säkerhet i rösträkningarna och registreringen.

– Man behöver ju räkna flera gånger och få samma resultat för att vara helt säker och trygg med att alla röster har räknats.

Så ni vill att de räknar igen?

– Ja, vi vill att de räknar en gång till.

Länsstyrelsen i Stockholm hör av sig till SVT Nyheter Stockholm under tisdagseftermiddagen. I ett mail skriver Elin Gradeen, valsamordnare på Länsstyrelsen:

”Vi har räknat på det slutliga resultatet för Järfälla. Det stämmer att om L skulle fått en till röst så skulle de ha fått det sista mandatet. Däremot så skulle L behövt 11 röster till för att ta sista mandatet när vi tittar på de preliminära siffrorna. De preliminära siffrorna är det inrapporterade resultatet från valnatten samt det preliminära resultatet från onsdagsrösterna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fel i rösträkning

Mer i ämnet