Flera fel i rösträkningen efter valet – detta har hänt

Publicerad

23 september: SVT Nyheter Stockholm kunde berätta att flera fel hade begåtts under rösträkningen och att rösträknare fått sluta efter omfattande felregistreringar.

25 september: Trots att Länsstyrelsen inför årets val hade beslutat att vidta särskilda åtgärder utöver grundkraven, visade det sig att man tagit in personal som inte gått igenom myndighetens skärpta säkerhetsprövning. Flera av de extrainkallade rösträknarna fick inte heller samma utbildning som de ordinarie räknarna fått.

25 september: Politikerna i Järfälla uttrycker oro över att röströkningen inte gått rätt till, särskilt som marginalerna var så små att Liberalernas preliminära sex mandat i slutänden blev bara fem. Länsstyrelsen genomförde till och med en ny omräkning av rösterna i Järfälla, Solna och Ekerö.

8 oktober: SVT Nyheter Stockholms granskning visar att Länsstyrelsen saknar dokumentation över vilka fel som gjordes under rösträkningen och de extra kontrollräkningarna. Det visar sig att Länsstyrelsen inte protokollför sina egna omräkningar.

8 oktober: Miljöpartiet i Öringe distrikt i Tyresö har fått dubbelt så många röster som de skulle ha fått i valet. Valforskaren Jan Teorell varnar för att sådana misstag hos Länsstyrelsen kan skada förtroendet.

9 oktober: Valsedlar som borde ha giltigförklarats låg kvar som ogiltiga, även efter att länsstyrelsen räknat dem. SVT har tagit reda på att det funnits indikationer på fel i rösträkningen som inte rättats, men länsstyrelsen i Stockholm vill inte visa upp vad som rättats eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fel i rösträkning

Mer i ämnet