Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här upptäcker reportern fel i rösträkningen

Publicerad

Länsstyrelsen saknar dokumentation över vilka fel som begåtts under rösträkningen och de extra kontrollräkningarna. Det visar SVT Nyheter Stockholms granskning efter att flera rösträknare skickades hem.

SVT Stockholm har tidigare avslöjat att rösträknare på länsstyrelsen skickades hem sedan man upptäckt väldigt mycket fel i deras registrering av röster och personkryss.

När vi frågar om vilka felregistreringar som egentligen gjordes av räknarna som skickades hem, får vi olika svar. En räknare vi pratar med säger att det ska ha lagts till kryss på valsedlar, en annan att kryss-summan för partier i registreringen fördelats slumpmässigt på olika kandidater. Enhetschefen säger att ingen särskild politisk favorisering kunnat misstänkas.

Är det en medveten manipulation?

– Det kan jag överhuvudtaget inte bedöma. Det vi kan konstatera är att det var fel, men vi kan inte se något bevis för att det ska vara något annat än rena felräkningar, säger enhetschefen Åsa Ryding på Länsstyrelsen Stockholm.

Vår granskning visar fler fel

SVT Nyheter Stockholm har kontrollräknat personkryss genom att ta stickprov där vi kollar kryss på ett par partier ur fyra olika valdistrikt på länsstyrelsens arkiv. Vi hittar två personkryss till riksdagen som inte räknats in och registrerats.

Och vår granskning visar dessutom att det helt saknas dokumentation över vilka fel som räknare gjort, eftersom Länsstyrelsen inte protokollför sina egna omräkningar. Man suddar helt enkelt bara de felaktiga siffrorna i blyerts. När vi begär ut avvikelserapport om rösträknarna som fick sluta och felregistreringarna de gjort, får vi ett nästan tomt papper, med en liten bristfällig anteckning.

Avvikelseprotokollet för den enskilda händelsen. Noterat står: Mkt felräkningar från kommunen”. Foto: Stockholms länsstyrelse

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fel i rösträkning

Mer i ämnet