Visa alla (2)

Forskare om röstfelen: ”Kan påverka förtroendet”

Publicerad

Miljöpartiet i Öringe distrikt i Tyresö har fått dubbelt så många röster som de skulle ha fått i valet. Ett felaktigt resultat som fastställts av Länsstyrelsen. Nu varnar valforskare för att misstag som dessa kan skapa misstro hos väljarna.

Det var när valnämnden i Tyresö inte kunde hitta Miljöpartiets sextiosex röster i valsäcken, som någon person tog lika många nya MP-valsedlar från vallokalen och lade ner i säcken.

Hos länsstyrelsen hittades sedan påsen med de riktiga rösterna, som hamnat i Vänsterpartiets säck. Länsstyrelsen räknade ihop allt, med resultat att Miljöpartiet fördubblade sina röster i omräkningen.

Polisanmäler inte felet

Men trots att rösterna från distriktet var fler än antalet som ens röstat i lokalen reagerade länsstyrelsen inte, utan fastställde valresultatet och skickade in det till Valmyndigheten.

Att det blivit fel valresultat uppdagades inte förrän tidningen Expressen frågade länsstyrelsen om hur de preliminära siffrorna kunnat fördubblas. Myndigheten ställde då en fråga till valnämnden i Tyresö. Men då var det alltså redan för sent. Valresultatet var fastställt.

Länsstyrelsen har inte i efterhand anmält något misstänkt valfusk.

– Vi har inte polisanmält det, det här uppdagades ju efter att vi fastställt resultatet, säger enhetschefen Åsa Ryding.

Valnämndens ordförande i Tyresö säger till SVT Stockholm att man beklagar det inträffade men att man också ifrågasätter länsstyrelsens rutiner för att upptäcka och rapportera in fel.

Kan påverka förtroendet

Valforskaren Jan Teorell är professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och han tror att felen i rösträkningen kan påverka opinionen. 

– Det kan påverka allmänhetens förtroende, det har vi sett tidigare. Men oklart hur allvarlig svackan blir, säger han.

Spelar det någon roll om varje röst verkligen räknas?

– Ja visst. Det är ändå poängen med allmänna lika rösträtt – att allas röster ska räknas, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fel i rösträkning

Mer i ämnet