Jessica Ericsson (L), ordförande i beredningen för psykiatri och folkhälsofrågor i landstinget, tycker att kommunerna ska ta ansvar för terapikollo. Foto: Anna Molander/Magelungens koloniverksamheter

(L): ”Det är inte psykiatrisk vård att få gruppterapi på kollo”

Uppdaterad
Publicerad

Fram tills idag har BUP remitterat barn till terapikollo, men nu är det stopp. Det är inte psykiatrisk vård att få gruppterapi på kollo i skärgården, menar alliansens talesperson i psykiatrifrågor Jessica Ericsson (L).

Nu svarar alliansens ansvariga politiker på varför man inte längre vill ha kvar terapikollo för barn med diagnos, något som vi rapporterat om här i SVT Stockholm.

Avtalet med företaget som idag bedriver terapibehandlingen på kollo har sagts upp på grund av skärpta lagkrav. Att istället driva terapikollot i landstingsregi, är inte ett alternativ menar Liberalerna. Att barn själva berättar att de blivit hjälpta av vistelsen på terapikollot räcker inte.

– Jag tror att du får samma svar om du ställer den frågan till alla barn som varit på koloniverksamhet. Det säger inte att vården är bättre, säger Jessica Ericsson, ordförande i beredningen för psykiatri och folkhälsofrågor i landstinget.

Det här har ju funnits sedan 1934?

– Ja, men det är mycket som har funnits sedan 1934. Att det funnits en lång tid är ju inte ett argument för att behålla det.

Men har det inte varit bra?

– Det har inte jag någon uppfattning om. Jag hade velat att alla barn faktiskt fick möjlighet att komma till koloniverksamhet, men det måste vi kunna lösa på ett bra sätt via kommunerna.

”Inte troligt att personalen har kunskap”

Jennifer Sternberg som är psykolog och biträdande verksamhetschef på Magelungens koloniverksamhet tror däremot inte att kommunerna kan ta över.

– Eftersom det i kolloverksamhet via socialtjänsten inte finns krav eller förväntningar på behandling är det inte troligt att personalen har kunskap kring behandling, psykiatri och den typen av symtom och behov dessa barn och unga har, säger  Jennifer Sternberg och lägger till:

– Det skulle inte vara möjligt att upprätthålla den kvalité som är Terapikoloniers signum och nyckel till god vård. Att ha kvalificerade behandlare som är knutna till verksamheten kräver ett vårdavtal som ger ekonomiska förutsättningar för det.

Bättre möjligheter att hjälpa barn

Oppositionen i landstinget menar att man borde se om inte terapikoloni kan bedrivas i landstingsregi eller med ett annat sorts idéburet avtal som lagen tillåter.

Men Liberalernas Jessica Ericsson tycker att barnen används som slagträ i en debatt.

– Jag tycker att det är väldigt tragiskt när vi håller på och bollar barn emellan oss.

Är det inte precis det ni gör nu från landstingets sida, att ni bollar över de här barnen till kommunen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men genom att vi ser till att vi har ordning på våra avtal så får ju vi faktiskt bättre möjligheter att hjälpa de barn som behöver hjälp.

– Jag förvånas över att Liberalerna vill lägga ner en fungerande verksamhet och skjuta över ansvaret på kommunerna. Unga med psykisk ohälsa är en grupp som samhället borde göra mer för, inte mindre, kommenterar Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.