Foto: TT arkiv/ Anna MolanderVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oppositionen kritisk till stängning av terapikollo för barn med diagnos

Uppdaterad
Publicerad

I två skrivelser till landstingsmajoriteten har Vänsterpartiet ifrågasatt beslutet att låta terapikollo för barn med psykisk ohälsa gå i graven. Men Liberalerna försvarar beslutet.

Håkan Jörnehed är landstingsråd för Vänsterpartiet, och han är mycket kritisk till att terapikolonierna som tagit emot barn med psykisk ohälsa sedan 1934, nu tvingas stänga ned. Landstinget hänvisar till att det saknas forskningsevidens för att det hjälper barnen att vara just på kollo och få terapi.

– Den här verksamheten är viktig för barnen. Och den kostar väldigt lite. Det här har blivit en prestigefråga. Vi får ju protester från barnen och familjerna som har varit på de här kolonierna. Är inte det evidens? Vi borde ju snarast utöka den här verksamheten än att lägga ned den. Vi behöver göra ett psykiatrilyft överhuvudtaget.

Liberalerna: ”Detta är inte hälso och sjukvård”

SVT Nyheter Stockholm har sökt finanslandstingsråd Irene Svenonius (M), men Moderaterna hänvisar frågan till Liberalerna. Liberalernas landstingsråd har dock inte varit tillgängliga för en kommentar. Så här säger partiets kommunikationschef:

– Det handlar ju fortfarande om att det ska vara hälso- och sjukvård och detta är inte hälso- och sjukvård, som det definieras av våra experter.

(V): -Ta tillbaka kollot i landstingsregi

Men det är ett argument som inte köps av oppositionen.

– I en politiskt styrd organisation är det ytterst ett politiskt ansvar. Nu får politikerna ta den här frågan seriöst och se till att vi har kvar den här verksamheten, säger Håkan Jörnehed.

Även om dagens avtal kring koloniverksamheten behöver göras om på grund av en skärpning i lagkraven, så finns andra alternativ, menar han.

– Man kan ta tillbaka verksamheten i egen regi. Man kan inte offra de här barnen.

(S): ”Vi beklagar att de tvingas stänga ned”

Även Socialdemokraterna är kritiska till beslutet att låta terapikollot gå i graven.

– Vi beklagar att de tvingas lägga ner sin verksamhet. Vi har tagit del av deras arbete och de positiva resultaten för barn och föräldrar. Att det nuvarande avtalet inte tecknats korrekt borde inte hindra landstinget från att undersöka alla möjligheter att teckna ett nytt avtal, säger landstingsråd Dag Larsson (S). Han fortsätter:

– Vi Socialdemokrater ser avtalsformen IOP (idéburet offentligt partnerskap) som en möjlighet att ge länets invånare tillgång till specialiserad vård som formats av idéburna aktörer. Ett annat alternativ vore att landstinget och/eller kommunerna undersöker möjligheterna att gå in som delägare för att säkerställa fortsatt verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BARN OCH PSYKISK OHÄLSA

Mer i ämnet