Kerstin Evelius, tidigare nationell samordnare för psykisk ohälsa. Foto: SVT

”Flytta barn- och ungdomspsykiatrin till primärvården”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till Sveriges BUP-mottagningar har kritiserats i åratal på grund av de långa väntetiderna.

Enligt Kerstin Evelius, tidigare nationell samordnare för psykisk ohälsa, så borde stora resurser flyttas från specialistvården till primärvården.

– Om jag hade kunnat gå till vårdcentralen för mitt barns psykiska ohälsa hade det varit lätt för mig som förälder att veta var jag ska vända mig.

Kerstin Evelius jobbar nu som utredare i Uppsala och har lång erfarenhet av arbete mot psykisk ohälsa.

Hon tror att väntetiderna för barn och unga som söker hjälp för psykiska besvär skulle kunna kortas om en del av resurserna flyttades från specialistvården till primärvården.

– All annan ohälsa är primärvård. Jag förstår inte varför man gör skillnad mellan annan ohälsa och psykisk ohälsa. Psykiska problem försöker vi lappa och laga med massa nya mottagningar, säger Kerstin Evelius i Agenda.

Hon tror att de många olika specialistmottagningarna som har vuxit fram har skapat ett system som är byråkratiskt och skapar flaskhalsar.

”Delvis statens fel”

– Det är delvis statens fel. Det finns för många typer av mottagningar. Allt ligger någon annanstans än på vårdcentralen. Men hade man kunnat vända sig till vårdcentralen även för psykisk ohälsa så hade det varit lätt för mig som förälder att veta vem jag ska prata med.

Men på vårdcentralen finns det ju inte så många barnpsykologer?

– Nej. De har vi bundit upp i andra system. Men det är där resurserna ska finnas. Vi borde flytta på barnpsykologerna till vårdcentralen.

Spelar det någon roll om psykologerna är på vårdcentralen eller BUP? Är inte det viktiga ökade resurser?

– Det hade inte spelat någon roll om det bara hade varit BUP och vårdcentralen. Men det finns en myriad av mottagningar för olika problem. Det borde finnas en enkel ingång för de här barnen som bör vara primärvården. Resurserna ska finnas i primärvården så att det blir lätt att hitta rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BARN OCH PSYKISK OHÄLSA

Mer i ämnet